Home » Ondernemersnieuws » financiën » ZZP’ers geven massaal te veel geld uit aan zakelijke rekeningen

ZZP’ers geven massaal te veel geld uit aan zakelijke rekeningen

Geplaatst in: financiën

Zelfstandigen zonder personeel geven massaal te veel geld uit aan een zakelijke rekening. Uit onderzoek blijkt dat zij tot 540 miljoen euro laten liggen. In de afgelopen jaren zijn er goedkope zakelijke rekeningen op de markt gekomen, maar de barrière voor het overstappen van zakelijke rekening is voor veel zzp’ers groot.

Zakelijke rekening niet verplicht

Nederland telt eind 2016 zo’n 1.050.000 zzp’ers en is met dit aantal een echt zzp land. Bijna nergens anders in Europa steeg het aantal zzp’ers zo hard als in Nederland. Een groot deel van de ruim miljoen zzp’ers beschikt over een zakelijke rekening. Een zakelijke rekening openen wordt niet verplicht door de wet of de belastingdienst, maar veel zzp’ers zien de voordelen van een zakelijke betaalrekening in en besluiten er toch een te openen.

Het voornaamste voordeel is het scheiden van zakelijke transacties en privétransacties. Dit geeft je een beter inzicht in je financiën en hoe je er zakelijk voor staat. Ook voor je boekhouding is een zakelijke rekening erg makkelijk. Je kunt de transacties van je zakelijke rekening automatisch inlezen en verwerken in het boekhoudpakket, waardoor je een groot deel van de boekhouding automatiseert. Bovendien kan je alleen terecht bij een boekhouder met een zakelijke rekening, mocht je de administratie willen uitbesteden.

Goedkope alternatieve rekeningen voor zzp’ers

De meeste zakelijke rekeningen zijn uitgebreide bankrekeningen met functionaliteiten zoals batchbetalingen en automatische incasso’s. Veel zzp’ers hebben al deze functionaliteiten niet nodig. Verschillende banken hebben ingespeeld op de specifieke behoefte van zzp’ers en bieden tegenwoordig zakelijke betaalrekeningen aan met beperkte functionaliteiten, zoals ASN bank en SNS bank.

Daarnaast zijn er twee nieuwe spelers bijgekomen die de zakelijke markt behoorlijk hebben opengebroken: Knab en Bunq. Knab kenmerkt zich door haar vaste en lage prijsstructuur, voor slechts € 5 per maand heb je een zakelijke rekening met 1000 transacties per jaar gratis. Bunq is een zeer innovatieve bank en kenmerkt zichzelf als een IT bedrijf met een bankvergunning. Bij Bunq krijg je realtime notificaties, kan je realtime betalingen uitvoeren en bijlagen, afbeeldingen of smileys toevoegen bij betalingen. De bank is alleen te gebruiken met je telefoon door middel van een mobiele applicatie. Voor Bunq ben je € 1 per maand kwijt aan vaste kosten en betaal je daarnaast variabele transactiekosten.

Met een zzp rekening van ASN, SNS, Bunq of Knab bespaar je als zzp’er al snel meer dan € 100. Veel zzp’ers laten geld liggen door zakelijk te bankieren bij een van de drie grootbanken: ING, Rabobank of ABN AMRO. Hoewel de grootbanken in de afgelopen jaren betaalbaarder zijn geworden, kunnen ze nog altijd niet op tegen zzp rekeningen.

Overstappen is makkelijker dan het lijkt

Startende zzp’ers hebben het voordeel van de zzp rekening al ontdekt, maar voor veel zzp’ers die momenteel hun zakelijke rekening bij een andere bank hebben ondergebracht, is de barrière om over te stappen toch nog vrij groot.

Integendeel maken Nederlandse banken overstappen zeer eenvoudig, met het gezamenlijke initiatief van alle Nederlandse banken: de ‘overstapservice’. Je saldo wordt automatisch overgeboekt naar je nieuwe rekening en alle transacties die je 13 maanden na het opzeggen nog op je oude rekening ontvangt, komen automatisch op je nieuwe rekening. Hierdoor hoef jij alleen nog maar je nieuwe bankrekening op de factuur te zetten, of deze door te geven aan huidige klanten, de bank doet de rest.