Home » Ondernemersnieuws » zzp » ‘Zzp’ers eisen vaker voorschotbetaling’

‘Zzp’ers eisen vaker voorschotbetaling’

Geplaatst in: zzp

Steeds meer zzp’ers en freelancers vragen om voorschotbetaling, zo beweert de Telegraaf. Meer dan de helft van de opdrachtgevers betaalt namelijk te laat of hanteert lange betalingstermijnen. Vooral grote ondernemingen en concerns maken het de kleine ondernemer moeilijk. Zzp’ers hebben daar genoeg van en vragen steeds vaker om het volledige factuurbedrag vooruit te laten betalen.

Dit blijkt volgens de krant uit onderzoek van POOQ, een matchsite voor zzp’ers en opdrachtgevers. POOQ heeft het bericht overigens zelf niet op haar site staan. POOQ heeft 15.000 leden en deed onder hen onderzoek naar het betalingsgedrag. Vooral grote bedrijven en concerns blijken de betalingstermijn ruimschoots te overschrijden. Daarentegen betalen collega zzp’ers en het MKB wel op tijd.

Slechts 45% van de facturen wordt binnen de gestelde termijn betaald. Maar liefst 41% overschrijdt de termijn tot dertig dagen, 14% zelfs nog langer.
Door het slechte betaalgedrag van opdrachtgevers zien zzp’ers zich genoodzaakt steeds vaker een flink bedrag als voorschot te vragen. Of dit geaccepteerd wordt door opdrachtgevers meldt het bericht verder niet…