Home » ZZP-organisaties komen gezamenlijk met alternatief VAR-procedure

ZZP-organisaties komen gezamenlijk met alternatief VAR-procedure

frans-weekersPlatform Zelfstandige Ondernemers (PZO), FNV Zelfstandigen, Stichting ZZP Nederland en Zelfstandigen Bouw zijn het oneens met de voorgenomen wijzigingen van de VAR-procedure door de Belastingdienst en het Ministerie en komen daarom met een alternatief.

De staatssecretaris van Financiën (Frans Weekers, foto) heeft medio september 2012 in een brief aangegeven bezig te zijn met de ontwikkeling van een webmodule die op 1 januari 2014 in werking moet treden. De VAR Webmodule houdt in dat zowel de zelfstandig ondernemers als de opdrachtgever voorafgaand aan elke opdracht zelf de arbeidsrelatie moet testen. Hieruit moet blijken of degene die de opdracht uitvoert  daadwerkelijk zelfstandig ondernemer is. De samenwerkende ZZP-organisaties hebben al geruime tijd veelvuldig forse kritiek geuit ten aanzien van de huidige VAR-procedure, tot nu toe werd hun inbreng echter niet serieus genomen.

Volgens de betrokken organisaties is deze nieuwe Webmodule niet de oplossing van het daadwerkelijke probleem. Het probleem is namelijk dat de indicaties voor het ondernemerschap nog steeds onduidelijk en niet handhaafbaar zijn. De ZZP-organisaties hebben daarom een alternatief op de VAR Webmodule ontwikkeld en willen dit graag voorleggen aan de Kamerfracties.

Overigens is het vrij bijzonder dat deze vier organisaties samenwerken. Tegenover Nu Zakelijk vertelt Marieke Lips, beleidsadviseur bij PZO, dat de samenwerking van zoveel zzp-organisaties nieuw is, maar dat het wel bevalt. “We blijven steeds los dingen roepen, terwijl we eigenlijk hetzelfde willen. Dit is zo’n essentieel dossier dat we het met z’n allen moeten doen. Op een andere manier kom je er ook niet. Ik denk dat we ook wel vaker gaan optrekken. Dit ging erg prettig.”