Home » ZZP Netwerk Nederland: “lastenverzwaring zzp’ers goed plan”

ZZP Netwerk Nederland: “lastenverzwaring zzp’ers goed plan”

BLD028552ZZP Netwerk Nederland staat achter de plannen van het kabinet om lastenverhogingen voor ZZP’ers door te voeren. “Uit diverse onderzoeken is gebleken dat het merendeel van de starters al binnen 4 jaar afhaakt als ondernemer,” zegt Jerry Helmers, voorzitter van ZZP Netwerk Nederland. “Maar in die vier jaar hebben deze starters wel geprofiteerd van de starters- en zelfstandigenaftrek. Dat is zonde van ons belastinggeld.” 

WW-uitkering
“Datzelfde geldt voor ZZP’ers die uit een werkloosheidssituatie komen,” vervolgt Helmers. “Zij mogen hun WW-uitkering behouden. Wat ons betreft gaat dat ook op de schop. Sowieso zorgen de ZZP’ers die mét behoud van hun WW-uitkering gaan ‘ondernemen’ voor flink wat oneerlijke concurrentie ten opzichte van de ZZP’ers die wél voor eigen rekening en risico ondernemen. Intrekken dus die WW-uitkering. Ondernemen is toch iets wat met zelfstandigheid te maken heeft? Bovendien moet een ondernemer een beetje pijn voelen om het beste uit zichzelf te halen. Als je als WW-ZZP’er al weet dat je aan het eind van de maand sowieso je 1100 euro WW ontvangt, dan is de druk niet hoog genoeg op de ketel. Het beïnvloedt je prestatiecurve negatief. En dat kunnen we niet gebruiken in Nederland.”

Opvallend is verder dat juist de ZZP’ers die niet zo veel omzetten, recht hebben op allerlei extra voordelen zoals bijvoorbeeld de zorgtoeslag. “Daarmee vormt deze groep ZZP’ers ook de groep, die de regeldruk in stand houdt.”

Blij
“Wat je met al deze overheidssponsoring ziet, is dat mensen op basis van al die fiscale voordelen besluiten te gaan ondernemen,” besluit Helmers. “Dit kan toch nooit de bedoeling zijn? Je gaat ondernemen omdat je wilt ondernemen. We zijn blij dat het kabinet voornemens is om nu eindelijk eens wat stappen te nemen om deze ongelijkheid aan te pakken. Dat hierdoor ZZP’ers afhaken als ondernemer, is inderdaad een gevolg. Maar is dat nu zo erg? We hebben in Nederland juist ondernemers nodig met doorzettingsvermogen! Die redden het dus ook wel zonder die fiscale faciliteiten. En bovendien is de kans nog aardig groot, dat ze ook daadwerkelijk wat bijdragen aan economisch herstel.”

Hier een overzicht van de standpunten van ZZP Netwerk Nederland.