Home » Ondernemersnieuws » financiën » Zo zorg je als zzp’er voor een goede financiële basis

Zo zorg je als zzp’er voor een goede financiële basis

Geplaatst in: administratie, financiën

In Nederland groeit het aantal zzp’ers al jarenlang gestaag. Vorig jaar betrof het al ruim zestien procent van de Nederlandse beroepsbevolking. Steeds minder mensen kiezen voor de zekerheid van een contract bij een werkgever, en meer voor de vrijheid die ondernemen biedt. Zelfs in coronajaar 2020 nam het aantal zzp’ers toe. De coronacrisis zorgde zelfs voor een versnelling van de groei, omdat er een verschuiving plaatsvond van uitzenden naar het inhuren van zzp’ers. Wil jij ook als zzp’er aan de slag gaan? Hieronder lees je meer over het zorgen voor een goede financiële basis.

Houd goed je zakelijke boekhouding bij

Natuurlijk is het begrijpelijk dat je het liefst de focus legt op het leveren van producten of diensten aan je klanten. Een overzichtelijke boekhouding bijhouden heeft bij veel ondernemers dan ook geen prioriteit. Toch mag deze echt niet ontbreken, wil je een financieel gezonde onderneming opbouwen. Wist je dat het overgrote deel van de faillissementen van zzp’ers veroorzaakt is door het niet goed bijhouden van de boekhouding?

Gelukkig zijn er tegenwoordig een hoop handige boekhoudprogramma’s en boekhoudapps zoals Tellow die het boekhouden als zzp’er vergemakkelijken. Hierin maak je bijvoorbeeld je facturen en je kunt er bonnen mee inscannen. Alles wordt gelijk in de boekhouding verwerkt. Heb je een zakelijke rekening (waarover hieronder meer)? Koppel je deze met het programma dat je gebruikt, dan worden ook al je financiële transacties overzichtelijk verwerkt zonder dat er allerlei handmatige, dubbele handelingen nodig zijn. Tot slot is ook een koppeling met de Belastingdienst erg handig, omdat je zo binnen een paar klikken btw-aangifte kunt doen.

Open een zakelijke rekening

De kosten voor een zakelijke rekening zijn vaak hoger dan die voor privérekeningen, en de Belastingdienst verplicht zzp’ers niet om een zakelijke rekening te hebben. Dit weerhoudt een hoop ondernemers van het openen van een aparte zakelijke rekening. Toch heeft het diverse voordelen. Ten eerste oogt het professioneler naar zowel je klanten als je leveranciers. Daarnaast kun je veel gemakkelijker overzicht houden over de opbrengsten en uitgaven. Zeker als je de zakelijke rekening koppelt aan een boekhoudprogramma, zoals hierboven beschreven werd. Heb je de hulp van een boekhouder ingeschakeld? In dat geval is het fijn dat deze geen inzage heeft in je persoonlijke financiën.

Vraag een zakelijke creditcard aan

Het hebben van een zakelijke creditcard heeft diverse voordelen voor zzp’ers. Allereerst heb je als ondernemer een goed overzicht over betalingen. Doe je vaak online zakelijke aankopen, of in het buitenland? Met een creditcard is betalen geen enkel probleem, en bovendien zijn aankopen een aantal maanden verzekerd tegen beschadiging, verlies of diefstal.