Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Zo voorkom je als ondernemer een burn-out

Zo voorkom je als ondernemer een burn-out

Geplaatst in: algemeen

Een burn-out is de meest voorkomende beroepsziekte. Ook ondernemers kunnen hiermee te maken krijgen. Ze zouden zelf een grotere kans hierop kunnen hebben vanwege sterk aanwezige karaktereigenschappen zoals de lat hoog leggen, een dienstbare instelling en een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Daarnaast werken ze vaak meer uur dan gemiddeld, hebben ze een aanpakkersmentaliteit die minder ruimte geeft voor reflectie en rust en willen (of kunnen) ze geen inkomsten missen. Hoe je een (naderende) burn-out kunt herkennen, en hoe je deze kunt voorkomen? Hieronder lees je er meer over.

Mogelijke oorzaken van een burn-out

Te weinig autonomie en regie over leven en werken worden gezien als de oorzaken die het meest vaak een burn-out veroorzaken. Hoewel ondernemers juist wel een grote mate van zelfstandigheid kennen in hun werk, zouden ze het runnen van een onderneming kunnen ervaren als een stroom waarin ze worden meegesleurd. Een andere mogelijk oorzaak zijn hoge taakeisen en een hoge werkdruk. Omdat ondernemers vaak alles zelf willen regelen en oplossen komen ze voortdurend tijd tekort. Om toch maar alles gedaan te krijgen, werken ze vaak heel wat meer uur wekelijks dan mensen in loondienst.

Dit moet je doen bij symptomen van een burn-out

Was je eerder een levenslustig, ambitieus en aardig persoon, die nu veranderd is in iemand met paniekaanvallen, een vermoeid gevoel, een kort lontje, slechte concentratie en diverse fysieke klachten zoals pijn in de nek of hoofdpijn? Dan is het belangrijk te beseffen dat dit de eerste symptomen van een burn-out zijn.

Een burn-out voorkomen doe je het beste door direct bij de eerste symptomen actie te ondernemen. Denk onder meer aan het bewust nemen van rustmomenten, en te reflecteren op jouw motivatie en sterke punten als ondernemer. Daarnaast kan het ook stressverlagend werken meer te vertrouwen in mensen om je heen, en te zorgen voor meer lichamelijke beweging. Tot slot kan ook goede begeleiding en coaching helpen te voorkomen dat er teveel stress opbouwt.

Speciale aandacht voor ondernemers met autisme

Er zijn ondernemers met een vorm van autisme (ASS). Ze hebben bewust gekozen voor het ondernemerschap omdat ze zo de werkdruk beter kunnen aanpassen aan hun energieniveau en belastbaarheid. Bepaalde karaktereigenschappen zoals punctualiteit, doorzettingsvermogen en betrouwbaarheid werken bij ondernemers met autisme als voordeel. Anderzijds is er ook niemand die zegt wanneer je moet rusten of stoppen. Vertoon je tekenen van autisme, of heb je een bepaalde diagnose gekregen? Let dan extra goed op de tekenen van een autisme burn-out.

Word geen onderdeel van de statistieken

Het tempo van de maatschappij is de afgelopen decennia behoorlijk opgelopen. Zowel privé als op het werk wordt er steeds meer gevraagd, binnen minder tijd. Als het gaat om werk is onder meer het gevolg dat er steeds meer mensen zijn die de werkdruk en het werktempo niet goed bij kunnen benen. Bijna iedereen heeft intussen wel iemand in zijn of haar familie- of vriendenkring die kampte(e) met een burn-out. Met bovenstaande tips voorkom jij dat je ook onderdeel van deze statistieken wordt.