Heb je de grote stap gezet om niet meer in loondienst voor een baas te werken, maar je eigen onderneming te starten? Dan wil je natuurlijk vooral bezig zijn met het echte ondernemen, het verkopen van producten of het aanbieden van een dienst. Maar bij een onderneming hoort ook het bijhouden van je financiële boekhouding. Iemand die je daarbij goed kan helpen is een boekhouder. Maar hoe vind je een goede boekhouder?
Waarom eigenlijk een boekhouder inhuren?
Allereerst misschien nog even goed om de voordelen van het inhuren van een boekhouder te benoemen. Zo iemand kan je veel werk uit handen nemen door ieder kwartaal de btw-aangifte en jaarlijks je belastingaangifte te doen. Bovendien kan een boekhouder je veel vertellen over de regels omtrent het vastleggen en bewaren van je administratie. En wil je een huis gaan kopen? Ook dan komt een boekhouder van pas, doordat hij of zij jaarrekeningen kan opmaken die nodig zijn bij een hypotheekaanvraag. Maar de ene boekhouder is de andere niet. Daarom hieronder tips voor het vinden van de juiste boekhouder.
Werkt de boekhouder online? En met welke software?
Al eerder schreven we over de voordelen van online boekhouden. Ook bij de keuze voor een bepaalde boekhouder speelt dit een rol. Zo zijn er namelijk nog steeds boekhouders die werk dubbel uitvoeren bij het invoeren van gegevens zoals bankafschriften in diverse boekhoudpakketten. Of die facturen en bonnetjes voor de btw slechts eenmaal per kwartaal verwerken. Dit kost extra tijd en dus geld, en bovendien heb jij niet altijd inzage in real-time cijfers. Zoek dus een boekhouder die in ieder geval met online boekhoudsoftware werkt. En dan ook nog het liefst met hetzelfde pakket als jij, al zijn er tegenwoordig ook diverse goede koppelingen tussen programma’s.
Past de boekhouder bij je onderneming?
Zoals we al aangaven is de ene boekhouder de andere niet. Zoals binnen haast alle sectoren, zijn er specialismen. Zoek daarom een boekhouder die past bij jouw situatie. Werk je als zzp’er en verleen je vooral diensten? Of heb je een bedrijf met zowel in- als verkoop, meerdere mensen in dienst en een bedrijfspand? Twee boekhoudingen die compleet van elkaar verschillen. Vergelijk daarom diverse boekhouders, zowel op prijs als specialisme. Natuurlijk kun je diverse boekhouders zelf benaderen met de vraag of ze je van dienst kunnen zijn. Maar je kunt het ook anders doen. Zo kun je je opdracht beschrijven en vervolgens boekhouders laten zoeken of laten reageren die je willen en kunnen helpen. Deze manier om de juiste boekhouder te zoeken is natuurlijk een stuk efficiënter.
Kies een boekhouder die je vertrouwt en begrijpt
Hoewel je in eerste instantie denkt dat het puur om een zakelijke aangelegenheid gaat, speelt de persoonlijke relatie met een boekhouder een grote rol. Zo iemand geef je toch inzage in allerlei belangrijke financiële zaken, dus je moet ze voor 100 procent kunnen vertrouwen. Heb je een klik met iemand? Dan voel je je waarschijnlijk ook goed genoeg op je gemak om ‘domme’ vragen te kunnen stellen als je iets niet snapt. Het gaat tenslotte wel om jouw bedrijf, dus je moet precies weten wat er gaande is. Kan zo iemand je alles in eenvoudige en begrijpelijke taal uitleggen? Dan zit je goed.