Home » Ondernemersnieuws » duurzaamheid » Zo verspil je minder energie op kantoor

Zo verspil je minder energie op kantoor

Geplaatst in: duurzaamheid

Vanaf 2023 mag een kantoor geen energielabel D of hoger meer hebben. Je moet minimaal energielabel C hebben. Tijd dus om jouw kantoor wat energiezuiniger te maken om de wetgeving vast voor te zijn. Hoe je dat doet, lees je hier:

Wat is energielabel C?
Het label dat jouw kantoor (of woning) heeft, is afhankelijk van het aantal gigajoule dat jouw woning verbruikt per m2 per maand. Hieronder een overzicht:
– Energielabel A++: minder dan 0,5 gigajoule
– Energielabel A+: minder dan 0,7 gigajoule
– Energielabel A: minder dan 1,05 gigajoule
– Energielabel B: minder dan 1,3 gigajoule
Energielabel C: minder dan 1,6 gigajoule
– Energielabel D: minder dan 2,0 gigajoule
– Energielabel E: minder dan 2,4 gigajoule
– Energielabel F: minder dan 2,9 gigajoule
– Energielabel G: Meer dan 2,9 gigajoule


Hoe krijg ik energielabel C?

Energielabel C kun je al krijgen door simpele aanpassingen te doen aan je kantoor. Echter, hoeveel werk nodig is om aan de labeleis te voldoen, is afhankelijk van je huidige energielabel. Indien je momenteel energielabel E of F hebt, zijn mogelijk verbouwingen of isolaties van je pand nodig. Hieronder alvast enkele eenvoudige en behapbare ingrepen om jouw kantoorpand energiezuinig te maken:

  • Koop LED-panelen: vervang TL-verlichting of halogeenlampen op kantoor door LED-panelen. Deze verbruiken tot wel 50% minder energie en brengen door hun lange levensduur ook veel minder onderhoudskosten met zich mee. LED-panelen zijn vrijwel altijd een investering die je snel terugverdient. Kopen dus!
  • Neem dubbelglas of HR++ glas: dubbel glas of hoogrendementsglas (HR-glas) zorgt voor een betere isolatie van je woning. Hiermee hoef je in de zomer dus minder te koelen en in de winter minder te stoken. Het resultaat: minder stroomverbruik!
  • Zorg voor afdichting van tochtgaten: denk aan simpele tochtstrips op je tussendeuren en entreedeur, en neem een tochtborstel voor je brievenbus. Zo hoef je minder te stoken in de winter!

  1. Maickel de Ruijter
    |

    We hebben dus nog +- 6 jaar om de kantoren energie zuiniger te maken, dat moet toch lukken. Vanaf september 2016 wordt er een subsidiepot geopend om zodoende energie zuiniger te worden. Ik weet zeker dat deze subsidie beschikbaar voor consumenten, ik weet alleen niet of deze regeling ook geldt voor bedrijven. Als glaszetter plaatst ik veel dubbel glas in Den Haag. Je merkt dat de oude panden hier veel baad bij hebben. Wat ik wel denk is dat veel van de kantoor panden al dubbel glas hebben, dus daar is minder winst te halen. Led lampen zijn wel een goede oplossing!

    Groet, Maickel