Home » Ondernemersnieuws » financiën » Zo verkrijg je startkapitaal als beginnend ondernemer

Zo verkrijg je startkapitaal als beginnend ondernemer

Geplaatst in: financiën

Het is zo ver: je hebt het besluit genomen en gaat je leven als zelfstandige binnenkort van start. Een geweldig mooi avontuur natuurlijk; maar in de meeste gevallen heb je wel wat startkapitaal nodig. Wat als je spaarrekening niet voldoende is en je meer financiële middelen nodig hebt om je onderneming van de grond te krijgen? We leggen een aantal manieren waarop je startkapitaal kunt verkrijgen als beginnend ondernemer aan je voor.

 1. Geld lenen bij een derde partij
  Je kunt natuurlijk bij de bank aankloppen, maar wat als deze je geen lening geeft? Goedkoop geld lenen kan gelukkig ook bij andere partijen. Neem even de tijd om het nodige onderzoek te doen, stel een top drie samen en vergelijk vervolgens de voorwaarden, mogelijkheden en tarieven om uiteindelijk een goede keuze te kunnen maken.
 2. Rekening courant krediet
  Heb je kapitaal nodig maar wil je geen lening afsluiten? Dan kun je een rekening courant krediet aanvragen. Deze rekening is er speciaal voor kortlopende financieringsbehoeften zoals het startkapitaal van een beginnend ondernemer. In principe betekent het dat je tijdelijk in het rood kunt staan om je tekort aan financiële middelen te overbruggen.
 3. Een lening bij de bank
  Niet altijd de meest makkelijke optie, maar je kunt het natuurlijk altijd proberen. Klop bij je huisbank aan om te kijken of er een extra lening mogelijk is om je start als ondernemer vlot te laten verlopen. Lukt dit niet? Kijk dan even naar de mogelijkheden van een financial lease.
 4. Financial lease
  Als beginnend ondernemer kun je de bank natuurlijk weinig tot geen zekerheden geven; en niet veel banken willen dit risico lopen. Een financial lease biedt daarentegen wel mogelijkheden. Dit is een kredietvorm waarbij de overheid voor een groot deel garant staat voor het bedrag dat je gaat lenen. Op deze manier kunnen de banken het krediet makkelijker verstrekken!
 5. Crowdfunding
  Heb je een geweldig idee waarvan je denkt dat het ‘de massa’ ook aanspreekt? Dan kun je crowdfunding overwegen. Online platforms brengen je in direct contact met je mogelijke investeerders: individuelen die geld beschikbaar stellen zodat jij stukje bij beetje je startkapitaal kunt vergaren.
 6. Subsidies
  De overheid heeft allerlei subsidies voor startende ondernemers in het leven geroepen om het begin wat makkelijker te maken. Of je aanspraak kunt maken op deze subsidies hangt af van je situatie en je idee. Duurzame oplossingen, ontwikkelingswerk en de ontwikkeling van nieuwe producten maken natuurlijk meer kans op subsidies dan een nieuwe koffiebar.