Home » Ondernemersnieuws » Magazijn & opslag » Zo richt je je warehouse efficiënt in

Zo richt je je warehouse efficiënt in

Geplaatst in: Magazijn & opslag

De inrichting van je warehouse is essentieel voor een goede bedrijfsvoering, door een efficiënte inrichting kun je namelijk processen zo goed mogelijk laten verlopen. De inrichting van jouw warehouse is uiteraard grotendeels afhankelijk van de grootte en de goederen die je hier opslaat. Maar de vraag blijft staan, hoe richt je je warehouse zo efficiënt mogelijk in zonder dat er ruimte verloren gaat en zodat je alle processen zo snel mogelijk kunt laten verlopen. Daarom geven we je hieronder een aantal handige tips die jij kunt gebruiken om jouw warehouse zo efficiënt mogelijk in te richten, lees hier meer over het toepassen van verdiepingsvloeren of lees snel verder.

Kies de juiste attributen uit

Voor een efficiënte inrichting van je warehouse heb je ook de juiste attributen nodig, van de juiste magazijnstellingen tot extra ruimte en meer. Zo is het van belang dat je de juiste stellingen hebt, geschikt voor het gewicht wat jij daar wilt plaatsen. Je wilt namelijk voorkomen dat deze magazijnstellingen het gewicht niet aan kunnen en je veilig kunt werken. Tevens is de diepte van belang. Beschik je vooral over lange voorwerpen? Dan is het uiteraard niet handig voor smalle stellingen te gaan met weinig diepte. Let hier dus op wanneer je deze aanschaft. Ook is het verstandig om de magazijnstellingen en de heftruck, stapelaar, palletwagens en transportbanden op elkaar af te stemmen.

Voor een logische indeling zorgen

Een goede indeling van het magazijn kan leiden tot efficiënter werken, een betere organisatie en een hogere productiviteit. Hieronder volgen enkele stappen die je kunt volgen om een goede indeling van jouw magazijn te bereiken:

  1. Analyseer jouw producten: Maak een lijst van alle producten die je op voorraad hebt en analyseer hun grootte, gewicht, hoeveelheid en rotatiesnelheid. Zo krijg je een idee van de benodigde opslagruimte en de frequentie van het ophalen van de producten.
  2. Maak een plattegrond: Teken een plattegrond van het magazijn en markeer de locatie van deuren, ramen en andere structurele elementen. Gebruik deze plattegrond om te experimenteren met verschillende opslagindelingen en verkeersroutes.
  3. Maak gebruik van opslagsystemen: Kies opslagsystemen die passen bij de afmetingen en het gewicht van jouw producten. Stellingen, palletrekken en legbordstellingen zijn veelgebruikte opslagsystemen die kunnen worden aangepast aan jouw specifieke behoeften.
  4. Bepaal de optimale looproutes: Ontwikkel looproutes die zorgen voor de snelste toegang tot de producten en minimaliseer onnodige loopafstanden. Zorg ervoor dat de looproutes worden aangegeven met markeringen en borden.
  5. Categoriseer jouw producten: Sorteer je producten in categorieën op basis van grootte, gewicht, rotatiesnelheid of andere relevante criteria. Zo kun je vergelijkbare producten op dezelfde plaats opslaan en de efficiëntie verhogen.
  6. Pas je opslaglocatie aan: Houd rekening met de veranderende behoeften van jouw bedrijf en pas de opslagindeling aan als dat nodig is. Maak regelmatig evaluaties van de magazijnindeling en pas deze aan om de efficiëntie te optimaliseren.

Extra ruimte creëren

Om je warehouse zo efficiënt mogelijk in te richten is één ding van groot belang, en dat is uiteraard de beschikbare interne ruimte. Het liefst wil je natuurlijk genoeg ruimte hebben om je gehele voorraad op een logische manier, met genoeg ruimte te stallen. Maar soms is dit lastig, en kom je ruimte tekort. Dan kun je op verschillende manieren ruimte creëren. Een optie is bijvoorbeeld een entresolvloer, waarmee je snel extra ruimte creëert voor veel goederen, in hetzelfde warehouse. Een andere optie is door meer in de hoogte te werken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor hogere magazijnstellingen, waardoor je veel extra ruimte creëert.

Bied alle nodige informatie aan

Om alle processen in je warehouse zo goed mogelijk te laten verlopen is het van belang dat iedereen die binnen het warehouse werkt, over de juiste informatie beschikt. We spreken dan bijvoorbeeld over de inrichting van het warehouse, waar bevinden zich welke spullen, maar we hebben het dan ook over de datum wanneer een voorraad binnenkomt en hoeveel onderdelen ergens nog van aanwezig zijn. Voor het beheren van de voorraad in het warehouse zijn verschillende soorten ERP- en WMS-software beschikbaar. Het kiezen van de juiste software voor jouw magazijn hangt af van jouw specifieke behoeften en budget. Het is belangrijk om de verschillende opties te onderzoeken en te vergelijken voordat je een beslissing neemt.