Home » Ondernemersnieuws » financiën » Zo regel jij je pensioen als ondernemer

Zo regel jij je pensioen als ondernemer

Geplaatst in: algemeen, financiën

Wanneer je in loondienst werkt, bouw je automatisch pensioen op. Ben je ondernemer? Dan is dit vaak niet het geval, behalve als je dit zelf regelt. Je hebt weliswaar recht op een AOW-uitkering, maar dit is geen vetpot. Daarnaast is het nog maar de vraag voor hoelang dit blijft bestaan… Hoe regel je dan je pensioen als ondernemer? Wij hebben 5 mogelijkheden op een rijtje gezet!

1  Sparen

De meest voor de hand liggende mogelijkheid is natuurlijk sparen. Je kunt zelf jaarlijks een percentage van je winst aan de kant zetten voor je pensioen. De spaarrentes zijn op het moment om te huilen, maar toch is en blijft dit een populaire optie voor ondernemers. Je kunt op verschillende manieren sparen. Zo kun je het geld op een spaarrekening zetten of je kunt het geld thuis contant bewaren. Je kunt ook kiezen voor een geblokkeerde spaarrekening. Tijdens de loopduur van de rekening kun je niet bij je geld, maar de rente is wel beduidend hoger!

2  Lijfrente

Een andere manier van pensioen opbouwen voor ondernemers is lijfrente. Hiervoor dien je een lijfrenteverzekering af te sluiten. Hoe werkt het precies? Je sluit een lijfrenteverzekering af en via deze verzekering betaal je periodiek (of eenmalig) een bedrag aan de verzekeraar. Je spreekt met de verzekeraar af wanneer je de uitkering uiteindelijk wilt ontvangen. Deze lijfrenteverzekering valt in box 1 en kan dus voordelig zijn!

3  Beleggen

Een wat meer risicovolle manier van aanpak is beleggen. Met de lage spaarrentes, is beleggen erg verleidelijk.  Je haalt hier vaak veel rendement uit, maar onthoud wel: beleggen brengt risico’s met zich mee! Niets is gegarandeerd en je kunt ook geld verliezen. Vergelijk even de online brokers voor het openen van een beleggers account en zorg ervoor dat je je goed  van tevoren verdiept in de risico’s van beleggen.

4  Hypotheek aflossen

Wanneer je een hypotheek hebt, kun je er voor kiezen om gedurende je werkende leven deze hypotheek versneld af te lossen. Op deze manier bouw je sneller eigen vermogen op (in vastgoed). Wat zijn de voordelen van deze manier? Je bouwt minder restschuld op en minder vermogensrendementsheffing. Nadeel is wel dat je alleen bij je geld kunt wanneer je het huis verkoopt.

5  De oudedagsreserve

Tot slot nog een laatste tip: maak gebruik van de oudedagsreserve! Als ondernemer kun je van deze regeling gebruik maken en wij raden je aan om dit dan ook te doen. Wat houdt deze regeling in? Je reserveert als het ware een deel van je winst voor je pensioen. Dit bedrag gaat van je inkomen af en je betaalt hier geen belasting over. Meer informatie vind je op de website van de Belastingdienst.