Home » Ondernemersnieuws » administratie » Zo maak je het bijhouden van je financiële administratie leuker

Zo maak je het bijhouden van je financiële administratie leuker

Geplaatst in: administratie

De financiële administratie is een noodzakelijk kwaad. Zo zullen velen het althans omschrijven. Het kan echter ook veel meer zijn dat enkel dat. Het kan een manier zijn om de evolutie van jouw zaak voortdurend te monitoren en zowel kansen als valkuilen bloot te leggen. Echter blijft het volgens sommigen ook dan nog steeds allesbehalve leuk. Gelukkig zijn er een aantal manieren om het bijhouden van je financiële administratie leuker te maken. Praktische hulpmiddelen blijken een cruciale rol te spelen. Toch is er ook meer nodig dan enkel dat.

Haal meer uit jouw boekhouding

Wanneer boekhouden meer is dan de wettelijke verplichting, wordt jouw financiële administratie al een stuk leuker. Zo kan je de cijfers analyseren, kan je opportuniteiten opmerken of kan je misschien toch maar eens op zoek gaan naar een goedkopere leverancier. Het zijn stuk voor stuk inzichten die uit de financiële administratie kunnen ontspruiten. Jouw financiële administratie moet je sowieso bijhouden, dus waarom zouden we de kansen die het biedt dan negeren? Als je het maximale uit jouw boekhouding halen kan, wordt het automatisch een stuk leuker.

Werk met geschikte boekhoudsoftware

Soms kan een en ander al afhankelijk zijn van jouw boekhoudsoftware. Het programma moet immers eenvoudig draaien en de administratieve procedure optimaliseren. Ook moet het eenvoudig zijn om correcties uit te voeren en om documenten of analyses te simuleren. Door te werken met geschikte boekhoudsoftware maak je jouw financiële administratie natuurlijk een stuk leuker, zeker als je het programma ook volautomatisch met de Belastingdienst kan laten communiceren. Nog snel even enkele boekhoudprogrammas vergelijken en jouw financiële administratie zal al snel heel wat vlotter verlopen!

Vraag anderen om hulp

Samen is toch veel leuker dan alleen? Of toch misschien beroep doen op een expert? Er zijn verschillende manieren om de hulp van anderen in te roepen. Denk onder andere aan de hulp van jouw klanten en leveranciers. Verwerk je de boekhouding digitaal? Vraag dan ook digitale facturen, zo hoef je ze niet allemaal handmatig in te scannen. Verricht jouw leverancier maandelijks verschillende leveringen? Vraag dan even na of hij het ziet zitten om zijn kleine facturen te bundelen tot een enkele verzamelfactuur.

Uiteraard kan je ook zelf een en ander doen om dat resultaat te bewerkstelligen. Het aantal factuurmomenten terugdringen of kiezen voor een tankkaart met maandelijkse afrekening, zijn daar slechts enkele voorbeelden van.

Maak jouw financiële administratie eenvoudiger

Weet je wanneer jouw financiële administratie écht niet leuk is? Als je met vragen en onduidelijkheden zit. Werk die vragen en onduidelijkheden weg en het wordt allemaal al een stuk aangenamer. Dat kan je uiteraard op verschillende manieren doen. Het inschakelen van deskundig advies is bijvoorbeeld geen slecht idee.

Ook hier kan je zelf het nodige doen om jouw financiële administratie eenvoudiger te maken. Denk maar aan leuke applicaties die gegevens voor jou bijhouden of zelfs eenvoudig kunnen communiceren met jouw boekhoudprogramma. Onder andere Easy Rit Registratie, Gekko Costs for freelancers en MoneyBird zijn echte aanraders. Uiteraard zijn er heel wat alternatieven voor die applicaties te vinden.

Ga overigens ook eens ten rade bij jouw bank: ook banken staan steeds vaker automatische koppelingen met jouw boekhoudsoftware toe. Zo kan je betalingen misschien zelfs volautomatisch verwerken. Ook dat scheelt al snel een slok op een borrel. Extra leuk, toch?