Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Zo maak je een vliegende start met je bedrijf

Zo maak je een vliegende start met je bedrijf

Geplaatst in: algemeen

Heb je eindelijk een besluit genomen en ga je een eigen bedrijf opzetten? Dan is een vliegende start wel zo fijn! Maar hoe zorg je er nu voor dat je niet alleen goed begint, maar je jezelf ook direct goed in de markt zet? We geven je een aantal handige tips!

 1. Werk een gedegen ondernemingsplan uit
  Je ondernemingsplan geeft je een duidelijk inzicht in de mogelijkheden van jouw bedrijf, en de levensvatbaarheid. Niet alleen heb je dit ondernemingsplan nodig om een reëel toekomstbeeld van je onderneming te krijgen: het zorgt er ook voor dat je een lening aan kunt vragen, weet wie je concurrenten zijn en direct in kunt zien wat jij moet doen om jezelf te onderscheiden.
 2. Vergeet het financieel plan niet
  Een belangrijk onderdeel van je ondernemingsplan is het financieel plan: een plan waarin je uitwerkt hoeveel kosten er zijn, hoeveel winst je hoopt te behalen en hoeveel budget je nodig hebt om van start te kunnen gaan. Op basis van dit financiële plan kun je eventueel een Defam lening afsluiten, zodat je niet alleen alles hebt om te starten, maar je ook nog eens geen zorgen hoeft te maken over het vinden van investeerders!
 3. Ga goed voorbereid naar de kvk
  Je inschrijving bij de kamer van koophandel is een geweldig mooi moment: het betekent dat je onderneming écht van start kan gaan. Zorg dat je goed voorbereid voor de dag komt en meer dan enkel een geweldig idee hebt. Zo kun je jezelf voorbereiden door aan je ondernemingsplan en financieel plan te werken, maar ook door vast naar eventuele kredietverstrekkers, je logo, huisstijl en mogelijke promotiematerialen (en de manier waarop je deze in wilt zetten natuurlijk) te kijken.
 4. Begin met aftellen
  Wanneer je inschrijving bij de kvk compleet is kun je direct van start gaan; maar je kunt er ook voor kiezen om de spanning even op te laten bouwen en eerst af te gaan tellen. Door wat meer mysterie te creëren trek je makkelijker de aandacht van potentiële klanten en zorg je er ook nog eens voor dat je al een (klein) netwerk gebouwd hebt voordat je daadwerkelijk van start gaat. Hoe je dat doet? Hang bijvoorbeeld intrigerende ‘binnenkort’ of ‘nog 18 dagen…’ posters op de winkelruiten van je bedrijfspand, of creëer een landingspagina met aftellende klok op je website!
 5. Begin lekker vroeg
  Ook wanneer je bedrijf nog niet officieel bereikbaar is voor het grote publiek, is het verstandig om vast een netwerk op te bouwen en contacten te leggen. Wanneer je al een klein netwerk hebt is het een stuk makkelijker om een vliegende start met je bedrijf te maken en vast een reputatie op te bouwen!