Feedback geven is essentieel, voor ieder bedrijf. Alleen is het niet altijd even makkelijk. Je wilt je personeel niet kwetsen, maar aan de andere kant wil je jouw mensen ook de kans geven om zich te ontwikkelen. En daar hoort feedback nu eenmaal bij. In dit artikel staan handige tips om op een krachtige manier feedback te geven. Zowel het personeel als de leidinggevende gaan met deze tips vol goede moed het volgende feedbackgesprek in.
Ga in training
Krachtige feedback staat voor een open en vooral duidelijke manier van communiceren. Het is absoluut niet de bedoeling dat het gesprek eindigt in een conflict. Gelukkig kun je het geven van opbouwende kritiek leren in een zogenoemde feedback training. Tijdens zo’n training komen diverse aspecten van het geven van feedback voorbij.
Je houding is bijvoorbeeld een belangrijke. In de training leer je hoe je een open en zelfverzekerde houding kunt aannemen. Ook krijg je allerlei handvaten mee over hoe je een feedback gesprek op een goede manier kunt voorbereiden. Dit alles zorgt ervoor dat je op een betere manier feedback gaat geven. Een feedback training duurt over het algemeen een dag.
Blijf jezelf
Het is lastig hè. Je kent je personeel goed en normaal gesproken sta je bij de koffiemachine lekker mee te praten over allerlei zaken. En tien minuten later zit je tegenover een van deze collega’s en moet je feedback gaan geven. Ga vooral niet met dure woorden smijten. Dit is een brevet van onvermogen en bovendien totaal onnodig. Dit schept juist een afstand. Bovendien wordt je boodschap er niet duidelijker van en er is zelfs onderzocht dat je door het gebruik van dure taal dommer overkomt. En dat wil je natuurlijk niet.
Over taal gesproken: je komt zelfverzekerd over door zogenoemde twijfeltaal achterwege te laten. Termen als ‘een beetje’ en ‘min of meer’ zaaien alleen maar twijfel. Zowel in hoe de gesprekspartner de boodschap opvat als in hoe geloofwaardig jouw boodschap overkomt. Twijfeltaal kun je wegnemen door de gesprekken goed voor te bereiden. Ook dit wordt tijdens de feedback training uitgelegd.
Het is geen eenrichtingsverkeer
Een feedback gesprek betekent niet dat er een gevende partij en een ontvangende partij is. Natuurlijk is de leidinggevende de persoon die feedback geeft, maar er zit een verhaal achter het gedrag of de werkwijze van iemand. Als je hiervoor openstaat, leer je die persoon te begrijpen en kan je samen verder groeien. Goed luisteren en de persoon niet onderbreken is hierbij heel belangrijk.
Laat je inspireren
Om er maar eens een cliché uit te gooien: groeien begint bij jezelf. Door de eerder genoemde feedback training te volgen, word je volop geïnspireerd om je hele bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Iemand zoals Björn Deusing weet je met zijn humor en aanpak op een leuke manier te motiveren. Een training bij Björn is dan ook een feestje. En dat feestje kun je daarna overbrengen op je personeel.