Home » Ondernemersnieuws » administratie » Zo incasseer je openstaande facturen bij wanbetalers

Zo incasseer je openstaande facturen bij wanbetalers

Geplaatst in: administratie, financiën

Voor ondernemers is weinig vervelender dan een klant, die zijn of haar openstaande facturen niet betaalt. Een dergelijke situatie kan de cashflow van de organisatie in gevaar brengen. Zeker een kleine ondernemer is vaak afhankelijk van betalingen van diens klanten, om de eigen leveranciers tijdig te kunnen betalen. Reden genoeg om bij wanbetalers over te gaan tot het laten incasseren van de openstaande facturen. Je hebt hierin verschillende mogelijkheden. Kies bijvoorbeeld voor de hulp van een incassobureau. Een goed alternatief is de keuze voor een partij als Juristu; voordeel hiervan is dat deze partij met juristen werkt. In dit artikel lees je meer over hetgeen deze keuze aantrekkelijk maakt voor ondernemers.

Voordeel van een partij met juristen

Bij het laten incasseren van een openstaande factuur werkt een partij vaak volgens een vast stramien. Zo zal gestart worden met het versturen van een betalingsherinnering en vervolgens een aanmaning, in de hoop dat de factuur alsnog betaald wordt. Mocht dat geen effect hebben, dan kan voor een incassobureau of deurwaarder gekozen worden als extra drukmiddel. Houd er hierbij rekening mee, dat een deurwaarder diens bevoegdheden pas mag inzetten wanneer de rechter bepaald heeft dat een schuldeiser ook daadwerkelijk recht heeft op de betaling van diens schuldenaar. Veel incassobureaus kunnen geen ondersteuning bieden bij dergelijke gerechtelijke stappen, omdat het hen daarover aan kennis ontbreekt. Een partij met juristen biedt je deze ondersteuning wel.

Zelf geen omkijken naar het incasseren van facturen

Naast het feit dat de deurwaarder als pressiemiddel gebruikt kan worden, wil je zelf zo min mogelijk omkijken hebben naar het incasseren van openstaande facturen. Je hebt het immers al druk genoeg met het draaiende houden van de onderneming zelf. Het is prettig een partner te hebben die deze taak van je overneemt. Onbetaalde facturen dien je eenvoudig online in, waarna het incassobureau voor je aan de slag gaat. Vaak betaal je hierbij niets, totdat de factuur succesvol geïncasseerd is.

Kies voor rechtsbijstand als ondernemer

Om altijd op de hulp en het advies van een jurist te kunnen rekenen als ondernemer, is het verstandig te kiezen voor rechtsbijstand. Rechtsbijstand wordt vaak in verschillende pakketten aangeboden; voor een kleine ondernemer, het MKB en bijvoorbeeld grote organisaties. Kies voor het pakket wat bij de omvang van jouw bedrijf past om nooit te veel te betalen. Vanuit dit pakket kun je meermaals per jaar om juridisch advies vragen. Niet alleen bij wanbetalers, maar bijvoorbeeld ook bij het uitwerken van contracten.