Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Zo houd je je eigen magazijn zo overzichtelijk mogelijk

Zo houd je je eigen magazijn zo overzichtelijk mogelijk

Geplaatst in: algemeen

Een ordelijk magazijn draagt bij aan een hoge productiviteit. Wanneer voor iedereen direct duidelijk is wat waar te vinden is, is veel sneller te zorgen dat werkzaamheden worden. Dit geldt dan ook in alle branches. Er zijn een aantal universele regels en handigheidjes die eraan bijdragen om te zorgen dat je magazijn zo overzichtelijk als mogelijk blijft. Wie daar graag meer inzicht in wil hebben, doet er goed aan om de volgende zaken eens door te nemen.

Leg alles op een vaste plek

De eerste tip is misschien wel de meest simpele van allemaal. Toch zal het je verbazen hoe vaak dit nog verkeerd gaat. De beste manier om orde en duidelijkheid in een magazijn te scheppen, is door alles op een vaste plek te leggen. Markeer deze plekken ook door bijvoorbeeld met etiketten te werken. Dit biedt de zekerheid dat alles ook altijd weer op de juiste plek wordt teruggelegd. Een etiket met naam en productnummer is bijvoorbeeld handig wanneer er aangevuld moet worden of wanneer er geïnventariseerd wordt. Je ziet dan direct welk product daar hoort te liggen.

Werk met een vaste magazijnmeester

Het is ook altijd slim om een medewerker de leiding over het magazijn te geven. Wanneer je een echt groot bedrijf leidt, dan kan je daar een fulltime medewerker voor aanstellen. In kleinere bedrijven neemt iemand deze taak erbij. Door iemand verantwoordelijkheid te geven, wordt er veel beter gelet op het magazijn. Daardoor wordt het niet langzaam maar zeker weer opnieuw een chaos na enige tijd. Er is altijd een bepaalde mate van controle op de staat van het magazijn. Dit zal met zekerheid de orde ten goede komen op de langere termijn.

De juiste wijze van indelen

Het is ook aan te raden om na te denken over de indeling van het magazijn. Wanneer alles op een logische plek ligt, dan zal dit ook de overzichtelijkheid ten goede komen. De spullen die het meest gebruikt worden, moeten natuurlijk ook het gemakkelijkst te pakken zijn. Een ander goed voorbeeld is de lean methode. Door op die manier te werken, heb je nooit meer liggen dan nodig is op elk moment. Het is wel ook handig om met enige regelmaat te bekijken of je deze indeling misschien niet moet herzien om de overzichtelijkheid en de productiviteit hoog te houden.

Maak gebruik van hulpmiddelen

Er zijn talloze middelen die je gebruiken kunt om een magazijn overzichtelijk te houden. Maak bijvoorbeeld vakken in de kasten. Daar kunnen kleine losse onderdelen en producten beter in bewaard worden. Die gaan dan niet zwerven door het magazijn. Ook is het slim om gebruik te maken van speciale mechanismen om bijvoorbeeld te stapelen. Wanneer je in een groot en hoog magazijn werkt, dan is het ook slim om de nodige machines aan te schaffen. Dit werkt een stuk veiliger. Bovendien hoeft er niets op de vloer te blijven staan omdat je overal bij kunt en alles veilig kunt opbergen op de juiste plek.