Home » Ondernemersnieuws » huisvesting » Zo gaat het kantoor van de toekomst eruit zien

Zo gaat het kantoor van de toekomst eruit zien

Geplaatst in: huisvesting

Er is altijd al een hoop speculatie over hoe het kantoor van de toekomst eruit zal komen te zien. Gaan we de vaste werkplekken inderdaad vaarwel zeggen en zitten waar we het op dat moment prettig vinden? Of gaan we zelfs massaal enkele dagen tot fulltime van thuis werken? Wat we wel weten is dat de kantoor inrichting enorm zal gaan veranderen in de komende jaren! In dit artikel vindt u een aantal elementen die de komende jaren enorm zullen gaan veranderen dankzij de digitalisering en de implementatie van nieuwe technologie of nieuwe kantoormeubelen.

Kantoor- en werkplekplanning

De laatste jaren is er al enorm veel veranderd in de manier waarop we binnen grote bedrijven kantoren en werkplekken inplannen. Er wordt namelijk steeds meer gebruik gemaakt van handige software die je helpt bij het plannen en overzichtelijk houden van bijvoorbeeld de vrije kantoren of vergaderruimtes. Via de software Planon kunt u bijvoorbeeld gemakkelijk aangeven welke vergaderruimte u wilt boeken voor specifieke tijden en vervolgens weet iedereen dat deze ruimte geboekt is. Echter meet de app ook of je echt aanwezig bent en de ruimte gebruikt. Bent u er niet? Dan wordt de ruimte weer vrijgegeven. Dit werkt ook zo met werkplekken. Er zijn veel minder werkplekken nodig als er keurig wordt bijgehouden wie waar werkt en wanneer die persoon waar wilt zitten. Op die manier wordt alles namelijk door de app gepland en gestroomlijnd. Ideaal voor grote bedrijfspanden of bedrijven met meerdere kantoren en bedrijfsruimtes.

Ergonomisch verantwoord werken

Het ergonomisch verantwoord werken is een principe dat al jaren in omloop is en bij bijna alle bedrijven wordt geïmplementeerd. Ze moeten wel. Maar de vraag is vaak wel of bedrijven er alles aan doen om zo ergonomisch mogelijk te werken. Want wanneer is het werk dat een medewerker doet helemaal niet schadelijk meer voor zijn of haar houding? Steeds meer grote bedrijven maken gebruik van afwisselende stoelen en bureaus (denk aan sta bureaus) om ervoor te zorgen dat mensen afwisseling hebben in hun houding en de plek waar ze werken. Ook zal er steeds vaker gebruik worden gemaakt van het zitten op ballen. Hiermee moet een werknemer namelijk onbewust het evenwicht bewaren, en een zitbal als deze is ook nog eens goed voor je onderrug!

Werken in de cloud

In het verleden was het gebruikelijk dat iedere computer de bestanden waaraan gewerkt wordt  op de harde schijf opslaat. Tegenwoordig verloopt dit allemaal via de cloud. De cloud is een online server met een online opslagruimte. Bestanden kunnen in de cloud worden opgeslagen, deze bestanden worden vervolgens versleuteld waardoor hackers buiten de deur worden gehouden. De voordelen van werken in de cloud zijn groot, namelijk:

  • De bestanden zijn zeer goed beveiligd
  • De bestanden zijn overal toegankelijk
  • De bestanden raken nooit verloren door back-ups te maken

Het kantoor van de toekomst zal dus flexibeler worden voor werknemers en er zal nóg meer worden gelet op de gezondheid van werknemers.