Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Zo creëer je een veilige omgeving voor je magazijnmedewerkers

Zo creëer je een veilige omgeving voor je magazijnmedewerkers

Geplaatst in: algemeen

Een grote ruimte met metershoge stellingen waardoor er slecht overzicht is. Waar op al die hoge stellingen zware en/ of grote materialen opgeslagen zijn. En waar diverse soorten voertuigen door elkaar heen rijden om deze allemaal op en van hun plek te krijgen. Tref je geen maatregelen, dan zie je dat een magazijn een grote kans heeft op ongelukken. Als werkgever ben je echter verplicht volgens de Arbowet een veilige werkomgeving voor je medewerkers te creëren. Hoe je dat kunt doen? Hieronder lees je er alles over.

Magazijnmedewerkers: bescherming en zichtbaarheid

 Allereerst zijn er diverse zaken die medewerkers beschermen tegen fysiek letsel. Bijvoorbeeld door spullen die vallen. Hierbij kun je denken aan de stevige veiligheidsschoenen en een helm te dragen tijdens het werk. Daarnaast is het overigens zeer belangrijk dat mensen in een magazijn goed zichtbaar zijn. De zichtbaarheid kun je bevorderen door ze een fluorescerende overall of veiligheidshesje te laten dragen.

Verkeersmaatregelen en -regels

In een magazijn belemmeren volle magazijnstellingen vaak het zicht. En er zijn wel allerlei verkeersstromen die elkaar kruisen. Er lopen mensen, hefstrucks die af en aan met goederen rijden of juist ergens stoppen om te laden en te lossen. Intern transport kun je eigenlijk vergelijken met verkeer buiten op straat. Om de doorstroming soepel te laten verlopen en ongelukken te voorkomen zijn er markeringen en regels nodig.

De veiligheid in een magazijn neemt significant toe met rijbaanmarkeringen, bijvoorbeeld van verf of tape. Zo is het voor iedereen duidelijk hoe ze zich veilig door het magazijn kunnen verplaatsen. Daarnaast kunnen vloermarkerkeringen en ook stickers of borden, magazijnmedewerkers attenderen op een mogelijk gevaarlijke situatie. Tot slot verbeteren ook veiligheidsspiegels de veiligheid, doordat ze bijvoorbeeld het zicht in blinde hoeken verbeteren.

Moeten er grote en zware bakken, pallets verplaatst worden, zowel horizontaal als in de hoogte? Dan zijn meestal machines, zoals heftrucks, nodig die helpen met het transport. Zorg dat er voldoende ruimte is voor heftrucks tussen de stellages en dat er ruimte is om te laden en te lossen. Laat medewerkers die een heftruck besturen ook een cursus volgen (en deze kennis regelmatig opfrissen) voor een veilige werkomgeving voor zowel henzelf als collega’s.

Passend opslagmateriaal bij de goederen

Tenslotte is het ook erg belangrijk erop te letten dat het opslagmateriaal past bij de producten. Zijn er extreem zware goederen, vloeistoffen of chemische stoffen? Hiervoor is er speciaal opslagmateriaal, zoals bijvoorbeeld lekbakken. Deze voorkomen schade aan de magazijnstelling en vloer in geval van lekkage en het veiligheidsrisico van een val door een gladde vloer wordt beperkt.