Home » Ondernemersnieuws » huisvesting » Zo controleer je op veiligheid in jouw gebouw

Zo controleer je op veiligheid in jouw gebouw

Geplaatst in: huisvesting

Het is vanzelfsprekend dat een gebouw veilig moet zijn als deze wordt bezocht. Om een gebouw als veilig te verklaren zul je uiteraard met diverse dingen rekening moeten houden. Een van de belangrijkere aspecten voor een veilig gebouw is de luchtkwaliteit. De luchtkwaliteit binnen een gebouw heeft namelijk een directe invloed op onze gezondheid. Op het moment dat deze dus is bevuild, kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid en welzijn. Door je luchtkwaliteit te laten meten weet je precies wat de kwaliteit binnen het gebouw is, en of je eventueel maatregelen moet nemen. Alles daarover lees je in dit artikel.

Het is onmisbaar

Het meten van je luchtkwaliteit is een gebeurtenis die simpelweg onmisbaar is. Wellicht ken je de gezegde meten is weten wel. Dit is een gezegde dat misschien wat iconisch klinkt, maar zeker waar is. Doordat je namelijk op het moment geen problemen ervaart binnen een gebouw, betekent dit niet direct dat de luchtkwaliteit in orde is. Door dit te laten meten kun je er zeker van zijn dat alles veilig is zodat iedereen met een gerust hart het gebouw kan betreden.

Wanneer de lucht binnen een gebouw schadelijk is, kunnen er bepaalde stoffen in de lucht zitten die slecht zijn voor onze gezondheid. Dit kunnen stoffen zijn zoals stikstofdioxide, ozon, fijn stof en ga zo maar door. Het is daarom verstandig om regelmatig je luchtkwaliteit te meten zodat je je geen zorgen hoeft te maken over de luchtkwaliteit in jouw gebouw. Je luchtkwaliteit meten kun je het beste door een expert laten doen. Zo weet je dat de werkzaamheden goed worden gedaan en er niets wordt overgeslagen.

Voorkom legionellabacterie

Legionella is een bacterie die legionellose kan veroorzaken. Dit is een ernstige vorm van longontsteking. Deze bacterie leeft met name voort in waterige omgevingen zoals leidingen, airconditioningsystemen, koeltorens en bubbelbaden.

Nu kan ik me voorstellen dat je misschien een beetje bang bent geworden, maar dat is nergens voor nodig. Door regelmatig een legionellapreventie uit te voeren kun je deze bacterie namelijk voor zijn en ervoor zorgen dat deze niet kan ontstaan of voortleven.

Bij zo’n inspectie wordt naar diverse dingen gekeken. Zo is het eerste waar naar gekeken wordt de risico’s die een gebouw bevat op deze bacterie. Aan de hand daarvan wordt er een inventarisatie gemaakt en een beheersplan opgesteld. Indien deze bacterie wordt gevonden worden er direct maatregelen genomen om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Daarnaast wordt er altijd een documentatie opgesteld zodat je weet of er iets is gevonden en wanneer het raadzaam is om de volgende inspectie te doen.