Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Zo blijf je gemotiveerd tijdens het solliciteren

Zo blijf je gemotiveerd tijdens het solliciteren

Geplaatst in: algemeen

Tijdens je zoektocht naar een nieuwe baan zul je vaak met teleurstellingen om moeten gaan. Door de krapte op de markt en de hoeveelheid sollicitanten is de kans jammer genoeg groter dan kleiner om een keiharde nee in je gezicht te krijgen. Toch is het goed om rechtop te blijven staan en de motivatie vast te houden. Hoe? Met deze vijf tips!

Tip 1: houd moed

“Nee, je bent niet uitgenodigd” of “nee die anderen pasten net wat beter in het profiel”: tijdens het solliciteren kan de moed, vaak terecht, je soms in de schoenen zakken. Houd echter moed, want ook voor jou zit er een nieuwe baan in het verschiet. De ene zoektocht duurt nu eenmaal wat langer dan de ander. Daarmee zijn we gelijk aangekomen bij de eerste tip: houd de motivatie vast. Blijf tegen jezelf zeggen dat het uiteindelijk goed komt, want dat komt het sowieso! Is het niet rechtsom, dan wel linksom.

Tip 2: neem soms even rust

Het is heel logisch dat als jij op zoek bent naar een nieuwe baan, je dit zo snel mogelijk voor elkaar wilt krijgen. Het heeft echter geen zin om dag in en dag uit LinkedIn af te speuren of eindeloos motivatiebrieven te blijven schrijven. Neem soms ook even een paar dagen rust en afstand van je zoektocht. Doe dit natuurlijk niet te lang, maar het loont om even twee dagen je horizon te verbreden. Daarna kun je met frisse energie weer aan de slag met je zoektocht.

Tip 3: leer van je afwijzingen

Hoewel je ze natuurlijk liever niet krijgt, is het goed om van je afwijzingen te leren. Was je houding tijdens het gesprek niet professioneel genoeg of de toon in je brief niet goed? Neem dit dan mee in de sollicitaties die volgen. Ook kan het natuurlijk zo zijn dat het geen match is met de branche waarin je zoekt. Accepteer dit dan en kijk verder. In Nederland zijn altijd wel ergens extra handen nodig. Mocht een bedrijf je overigens per mail laten weten dat jij het niet geworden bent, maar geven ze verder geen gerichte uitleg? Schroom dan vooral niet en vraag hier persoonlijk naar. Daar heb je als sollicitant recht op!

Tip 4: leef gezond

Het vinden van een nieuwe baan is een intensieve bezigheid. Let daarom even extra goed op jezelf. Slaap genoeg, eet gezond en sport misschien een keertje meer dan normaal. Je zult al snel merken dat het je energie goed zal doen. En hoe meer energie, hoe daadkrachtiger jij te werk kunt gaan tijdens de sollicitatieprocedure.

Tip 5: blijf op de hoogte

Hou de branche waarin jij werkt altijd goed in de gaten. Tackle vernieuwingen als eerste en speel hierop in. Zo is het sinds enkele tijd voor bedrijven gebruikelijk om tijdens de sollicitatieprocedure de sollicitant een assessment te laten doen. Dat hoeft geen probleem te zijn, want bij Hellotest bereid jij je op elke soort assessment voor. Of dit nu een capaciteitentest is of een specifieke LTP assessment: bij Hellotest kun jij je hier vooraf op voorbereiden.

 

Onthoud dus: er schijnt altijd licht aan het einde van de tunnel, die nieuwe baan zit er écht wel in. Jij kan dit!