Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Zo ben je voorbereid op calamiteiten bij je bedrijf

Zo ben je voorbereid op calamiteiten bij je bedrijf

Geplaatst in: algemeen

calamiteitEen calamiteit is een situatie die een gevaar oplevert voor het bedrijf, de medewerkers, het milieu of de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan een lekkage of een brand. Bij sommige calamiteiten moet er direct actie ondernomen worden. Zo moeten bij een brand de medewerkers vaak buiten het gevarengebied verzameld worden totdat de situatie verholpen is. Ieder bedrijf is wettelijk verplicht een bedrijfsnoodplan te hebben. In dit bedrijfsnoodplan staan verschillende zaken vermeld. Zo worden hier de instructies beschreven, maar ook de alarmering, de verzamelplaats en duidelijke tekeningen van het noodplan. Zo weet men precies wat er te doen staat in het geval van een evacuatie.

Bedrijfshulpverleners

Ieder bedrijf moet een aantal bedrijfshulpverleners aanwezig hebben die in geval van een calamiteit de organisatie voor hun rekening nemen. Zorg dus dat er voldoende BHV gecertificeerd personeel aanwezig is in geval van nood. Het kan nooit kwaad om meer medewerkers te scholen middels bijvoorbeeld een BHV cursus via Edubookers.com. In geval van ziekte of afwezigheid zijn er zo voldoende gecertificeerde medewerkers aanwezig om de benodigde stappen te ondernemen.

Overige benodigde certificaten

Bij aanbieders als Edubookers.com zijn er ook voor overige trainingsdoeleinden verschillende (belangrijke en interessante) trainingen te vinden waar medewerkers gemakkelijk voor ingeschreven kunnen worden. Zo zijn alle medewerkers goed voorbereid en kunnen calamiteiten gecontroleerd en kalm afgehandeld worden. Naast gecertificeerde bedrijfshulpverleners hebben dienstverlenende ondernemingen ook een VCA certificaat nodig. Dit certificaat laat zien dat de onderneming voldoet aan de meeste eisen met betrekking tot de veiligheid; en dus ook in staat is te handelen in geval van calamiteiten. Het VCA certificaat is niet alleen verplicht; het is de moeite ook zeker waard. Mochten nieuwe medewerkers een VCA certificaat moeten behalen dan kun je online gemakkelijk en snel een VCA cursus vergelijken. Het certificaat gaat 10 jaar mee en de cursus hoeft dus niet jaarlijks opnieuw gevolgd te worden.

Voorbereid zijn op calamiteiten

Een goede voorbereiding is van essentieel belang in geval van calamiteiten. Naast de aanwezigheid van voldoende BHV’ers is het belangrijk dat er voldoende, duidelijk gemarkeerde, vluchtroutes aanwezig zijn. Zo kunnen de BHV’ers hun werk gemakkelijk doen en de medewerkers efficiënt naar een veilige situatie begeleiden. Zorg dat er voldoende blusmiddelen aanwezig zijn en informeer medewerkers goed over wat hen te doen staat in het geval van een calamiteit. Zo zorg je voor een veilige, fijne werkplek. Neem de tijd om noodsituaties te oefenen om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt en mogelijke knelpunten direct verholpen kunnen worden.