Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Alle zintuigen aanspreken: hoe promotieartikelen ons beïnvloeden

Alle zintuigen aanspreken: hoe promotieartikelen ons beïnvloeden

Geplaatst in: algemeen

Bedrijven bereiken met hun reclameboodschap vaak precies hun doelgroep. Maar hoe doen ze dat? Het antwoord: door hun promotiemateriaal te kiezen volgens de principes van zintuiglijke marketing.

Wat is zintuiglijke marketing?

Bij zintuiglijke (of sensorische) marketing stem je alle elementen zo op elkaar af dat alle vijf zintuigen worden aangesproken: zien, horen, ruiken, proeven en voelen.

In de praktijk (als voorbeeld nemen we een beurs) werkt dat als volgt:

  • Zien: met goed afgestelde verlichting wordt de aandacht van de bezoekers vakkundig getrokken naar de stand.
  • Horen: Beurzen zijn lawaaierig, dus stem je je luidsprekers zo af dat de bezoeker tijdelijk afgeschermd is van al het achtergrondgeluid en zich goed kan concentreren op jouw boodschap.
  • Ruiken: Geur en emotie zijn nauw verbonden, dus maak daar gebruik van met bijvoorbeeld versgebakken cake of koffie. Laat voor de gelegenheid eens bekers bedrukken met je bedrijfslogo voor net dat beetje extra.
  • Proeven: wanneer jouw onderneming in de voedingsmiddelenindustrie zit, bied je proefmonsters aan. Is dit niet zo, overweeg dan met je bedrijfslogo bedrukte chocolade, snoep, of de eerdergenoemde verse koffie te bieden.
  • Voelen: zorg, waar mogelijk, dat de bezoekers jouw product direct kunnen oppakken. Kan dit niet, leg dan brochures en promotieartikelen neer binnen handbereik, en overweeg een catalogus aan te bieden op een tablet.

Een veelgebruikte manier om alle zintuigen aan te spreken en tegelijkertijd de aandacht te trekken is een prijsvraag of loterij. Dit pak je zo aan: je kondigt het van tevoren aan met flyers, spandoeken en ander beeldmateriaal (zicht), je zorgt voor een presentator die de verloting doet en de prijzen uitreikt (gehoor), en je biedt snoep, chocola, koffie of ander lekkers aan naast de te winnen prijzen (geur, smaak en tastzin). En het mooie van relatiegeschenken is dat ze nog belastingaftrekbaar zijn ook! Kijk op deze blog voor meer informatie.

Op deze manier zorgt zintuiglijke marketing ervoor dat al onze zintuigen worden aangesproken om een product te verkopen – een ware wetenschap!