Home » Ondernemersnieuws » zzp » Zijn zzp’ers de dagloners van de 21e eeuw?

Zijn zzp’ers de dagloners van de 21e eeuw?

Geplaatst in: zzp

Mednyánszky_László-Dagloner‘Ophef’ vandaag over een artikel in de Volkskrant over de status van zzp’ers. Yvonne Hofs, economieredacteur bij de krant, noemt in haar stuk zzp’ers de dagloners van deze eeuw. Dat staaft zij door te stellen dat de meeste zzp’ers geen ondernemers zijn, maar op een zijspoor geraakte werknemers die tegen veel te lage tarieven aan de slag gaan. Zij profiteren wel van de voordelen van het ondernemerschap (startersaftrek, zelfstandigenaftrek), maar dragen nauwelijks bij aan onze economie.

Daarom is het zo irritant als zzp’ers en hun belangenclubs zichzelf op de borst kloppen vanwege hun ‘ondernemingszin’, ‘risicobereidheid’ en ‘onafhankelijkheid’, waarbij ze werknemers minachtend wegzetten als laffe, initiatiefloze loonslaven. Ergerlijk zijn ook degenen die hoog van de toren blazen en de fiscale subsidies opeisen als een terechte compensatie voor het ‘ondernemersrisico’ dat ze nemen. Realitycheck: met jouw individuele ‘vrijheid’ en ‘ondernemingsdrang’, beste zzp’er, vergroot je in de eerste plaats de loon- en ontslagrisico’s voor werknemers. Op den duur gaat die ook ten koste van jezelf, want de prijs van arbeid daalt steeds sneller.

Zoals te verwachten viel zijn de belangenverenigingen van zzp’ers het niet eens met Hofs, net als tal van zzp’ers (die wellicht wél die ondernemers zijn waar Hofs in haar artikel niet op doelt). Maar volgens ons heeft ze wel een punt als ze stelt dat van de 1,2 miljoen (!) zzp’ers een erg groot deel die kwalificatie eigenlijk niet verdient. Het zijn de nieuwe verborgen werklozen: mensen die niet in staat zijn om zelfstandig het hoofd financieel boven water te houden, maar ingeschreven staan bij de KvK in plaats van bij het UWV. Toch dagloners dus?

Het artikel kun je lezen via de Volkskrant, maar misschien is het handiger om het bij Blendle te kopen (25 cent)

P.S.: Robert Blom liet zich vorig jaar overigens al in vergelijkbare bewoordingen uit over de zpp’er anno nu.

  1. […] de eerdere ophef naar aanleiding van het artikel in de Volkrant over de bijdragen van de zzp’er aan onze economie, komt het CBS nu met cijfers die een beter […]