Werk je nu nog als koerier in loondienst, maar wil je graag voor jezelf beginnen? Dan moet je een aantal zaken regelen. Helaas zijn veel koeriers zich er niet van bewust dat er behoorlijk veel komt kijken bij een bestaan als zelfstandig ondernemer. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan. Wij helpen je graag om dit te voorkomen. Daarom zetten we in deze tekst een aantal belangrijke zaken op een rijtje om aan te denken als je zelfstandig koerier wilt worden.
1. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel
Wanneer je als zelfstandig koerier aan de slag gaat, word je ondernemer. Dit betekent dat jij je in moet schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) voordat je daadwerkelijk van start kunt gaan. Via de site van de KvK kun je de inschrijving grotendeels regelen, maar je moet altijd langskomen bij een vestiging in de buurt. Alleen dan kan jouw inschrijving als zelfstandig koerier namelijk afgerond worden. Je hoeft je niet zelf in te schrijven bij de Belastingdienst, want dit gebeurt automatisch als jouw inschrijving bij de KvK is goedgekeurd.
2. Bestelauto aanschaffen
Omdat je als koerier producten bezorgt, heb je een bestelauto nodig. Het kan zijn dat je er al eentje gekocht hebt, maar misschien wilde je wachten tot je ingeschreven stond in het handelsregister van de KvK. Als je nog geen bestelauto gekocht hebt, raden wij je aan hier de tijd voor te nemen. Het zou namelijk zonde zijn als je al snel spijt krijgt van je aankoop. Ga je (ook) in grote steden bezorgen? Dan kun je te maken krijgen met milieuzones. Wanneer jouw bedrijfsauto niet aan de eisen van zo’n zone voldoet, mag je er niet komen met het voertuig. Reden genoeg om hier rekening mee te houden bij de aanschaf van een bestelauto.
3. Verzekeringen afsluiten
Heb je een voertuig gevonden? Dan moet je jouw bedrijfsauto verzekeren voordat je er de openbare weg mee op mag. Veel beginnende koeriers denken dat een zakelijke autoverzekering volstaat, maar dat is vaak niet het geval. Veel verzekeraars zitten namelijk niet te wachten op zelfstandige koeriers. Gelukkig is het niet zo dat je helemaal geen autoverzekering af kunt sluiten, want er zijn verzekeraars waarbij je een koeriersverzekering af kunt sluiten. Beperk je overigens niet alleen tot een verzekering voor je auto. Zo is het bijvoorbeeld ook verstandig om een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.
4. Administratie opzetten
Wanneer je als zelfstandig koerier begint, ben je ondernemer. Volgens de Nederlandse wet ben je dan verplicht om een administratie bij te houden. Begin daarom direct met het opzetten van een administratie als je voor jezelf aan de slag gaat. Heb je hier zelf geen kaas van gegeten? Besteed dit dan uit aan een boekhouder. In dat geval heb je zelf weinig omkijken naar de administratie.