Home » Ondernemersnieuws » duurzaamheid » Je zakelijke energierekening zo laag mogelijk houden

Je zakelijke energierekening zo laag mogelijk houden

Geplaatst in: algemeen, duurzaamheid

De jaarlijkse energiefactuur is bij de meerderheid van de bedrijven een van de grootste uitgavenposten. Samen met de sterk stijgende energiekosten zijn de verlichting en het productieproces de grootste boosdoeners. En niets laat voorlopig vermoeden dat de kosten voor energie op relatief korte termijn zullen dalen. Er blijft ons dus niets anders over dan het zoeken naar de beste manieren om geld te besparen op hun energierekening. Wat zijn de beste tips om de zakelijke energiefactuur zo laag mogelijk te houden?

Besparen kan op vele manieren
Besparen op je zakelijke energiefactuur kan op vele manieren. De manier waarop je je energierekening beperkt verschilt van bedrijf tot bedrijf. Het is dus zaak op die maatregelen eruit te pikken die het beste bij de aard van bedrijf passen.

De verlichting aanpassen
De meest voor de hand liggende besparingsmaatregel is de verlichting op je kantoor en/of in je bedrijfsruimten aanpassen. Op de kantoorverlichting kan in de meeste gevallen de hoogste besparing gerealiseerd worden. Tien procent minder verlichting is al een erg mooi resultaat. Door kantoorverlichting met tien proces terug te schroeven zal je op jaarbasis een veel groter bedrag besparen. Ledverlichting doet je gemiddeld tot maar liefst 70% besparen. Door zuiniger met de verlichting om te springen kun je nog meer besparen. Dat kan eenvoudig door na de kantoor- en/of werkuren automatisch de verlichting uit te schakelen. Deze relatief zware investeringen verdienen uiteindelijk zichzelf terug. Ledverlichting verdient zichzelf al na vier jaar terug, een systeem dat je verlichting automatisch uitschakelt is al na amper drie maanden terugverdiend.

Verander van energieleverancier
Een voor de hand liggende manier op je zakelijke energiekosten naar omlaag te halen is uiteraard om energie zakelijk te vergelijken en te veranderen van leverancier. Door het combineren van het terugschroeven van je energieverbruik en het kiezen van de goedkoopste leverancier kun je nog meer besparen. Doe je al lang beroep op dezelfde leverancier? Dan is de kans zeer groot dat je teveel betaalt voor je energie. Overstappen naar een andere leverancier was nog nooit zo gemakkelijk. Met behulp van gebruiksvriendelijke tools kun je online en in een handomdraai de goedkoopste energieleverancier vinden. Zakelijke energie vergelijken is dus absoluut de moeite waard.

Investeer in je eigen energie
Welke ondernemer wil niet besparen op zijn zakelijke energiefactuur? Maar dacht je daarbij al aan de mogelijkheid om zelf voor je energieproductie in te staan? Dat kan niet alleen door de installatie van zonnepanelen. Dat kan even goed met het installeren van een eigen windmolen. Een investering die best het overwegen waar is. Zo wordt de investering in zonnepanelen al na amper twee jaar terugverdiend.

Pas het gebruik van je airconditioning aan
Beschikt je bedrijf over airconditioning? Het verlagen van het aantal toeren van de ventilatoren tijdens de zomermaanden doet je al tot 30% besparen. Daarnaast kun je het gebruik ervan beperken door ramen en deuren open te zetten waardoor je het aantal draaiuren van de airo beperkt.

Bewust met energie omgaan
Bij het besparen op ons zakelijk energieverbruik wordt het bewuster omgaan met energie nog dikwijls over het hoofd gezien. Naast de financiële besparing is dat nochtans uitstekend voor ons leefmilieu. Denk daarbij aan het plaatsen van een zogenaamde ‘slimme elektriciteit en gasmeter’. Die zegt je precies wat ieder toestel afzonderlijk (zelfs tot het verbruik van … je stofzuiger) je ieder kwartier kost. Deze meters worden nu zelfs meer en meer door de energieleveranciers gratis ter beschikking gesteld.