Home » Ondernemersnieuws » duurzaamheid » Zakelijk zonnepanelen aanschaffen: dit moet je weten

Zakelijk zonnepanelen aanschaffen: dit moet je weten

Geplaatst in: duurzaamheid

In Nederland is duurzaamheid een steeds grotere rol gaan spelen de afgelopen jaren. Zo wordt er steeds meer nagedacht over bijvoorbeeld recycling, cradle-to-cradle produceren, het halen van energie uit duurzame bronnen en het verminderen van de energie die verbruikt wordt. In de media gaat het vaak over welke maatregelen particulieren allemaal kunnen nemen om duurzaam bezig te zijn. Maar ook bedrijven kunnen belangrijke stappen zetten. Een goed voorbeeld hiervan is het aanschaffen van zakelijke zonnepanelen.

Je bedrijfspand verduurzamen

Omdat bedrijven in Nederland grootverbruikers van energie zijn, zijn er ook veel mogelijkheden om een bedrijfspand te verduurzamen. Zo bespaar je op de energiekosten, en lever je ook nog eens een bijdrage aan een beter milieu. Bedrijfspanden zijn bijvoorbeeld bijzonder geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Ten eerste doordat ze vaak platte daken hebben waardoor zonnepanelen onder de meest efficiënte hoek geplaatst kunnen worden. Daarnaast wordt het rendement van zakelijke zonnepanelen niet gehinderd door schaduw, vanwege de vrije ligging.

Waarom zonnestroom voor ondernemers?

Als ondernemer wil je natuurlijk niet zomaar ergens geld insteken, als je niet weet wat het gaat opleveren en wat de kosten gaan zijn. Waarom je zou kiezen voor zakelijke zonnepanelen? Doordat je je energie (gedeeltelijk) zelf opwekt, weet je dat je de komende jaren minder kosten zult hebben door de verwachte stijgende energieprijzen. Verder vraagt de complete installatie van zonnepanelen weinig onderhoud, waardoor je lage onderhoudskosten hebt. Zonnepanelen zijn betrouwbaar en gaan niet snel kapot. Mocht er toch iets gebeuren, dan valt dit vaak nog onder de garantie. Met zonnestroom voldoe je daarnaast sneller aan een duurzame bedrijfsvoering. Nu de controles op de Wet Milieubeheer steeds strenger worden, is dat mooi meegenomen. Voor wat betreft de opbrengsten leveren zakelijke zonnepanelen een goed rendement op vermogen. Tel daarbij ook nog eens op dat er subsidies en kortingen beschikbaar zijn gesteld om ondernemers te motiveren duurzaam te ondernemen, en het is helemaal interessant!

Hoe kun je zakelijke zonnepanelen financieren?

Zoals hierboven al genoemd, zijn er momenteel weer fiscaal aantrekkelijke regelingen om duurzaam ondernemen aan te moedigen. Omdat het echter vaak om een groot aantal zonnepanelen gaat, kan de investering behoorlijk zijn. Deze betaalt zich uiteindelijk wel terug, maar niet iedere ondernemer kan zomaar een groot bedrag investeren. Toch interesse in zakelijke zonnestroom? Zakelijke zonnepanelen financieren is mogelijk op meerdere manieren. Naast een eigen investering, kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld lease of een financiering van zakelijke zonnepanelen.