Home » Ondernemersnieuws » ICT » Zakelijk glasvezelnetwerk installeren: wat zijn de voordelen?

Zakelijk glasvezelnetwerk installeren: wat zijn de voordelen?

Geplaatst in: ICT, telefonie

Het internet is een onmisbare schakel geworden in ons dagelijkse leven. Afhankelijk van de branche waarin je als ondernemer werkzaam bent, zul je in meerdere of mindere mate te maken hebben met processen die zich geheel of gedeeltelijk via het internet voltrekken. Van het e-mailen met klanten en het onderhouden van je eigen website tot het gebruik maken van clouddiensten en telefonie, waaronder ook videobellen, voor dit alles heb je een goede, stabiele internetverbinding nodig. Door het toenemend gebruik van al deze zaken is bovendien een grote bandbreedte gewenst. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel ondernemers ervoor kiezen om over te stappen naar een glasvezelnetwerk.

Hogere productiviteit

Het is nooit fijn om te moeten wachten op het voltooien van computertaken omdat de internetverbinding hapert. Met zakelijk glasvezel behoort dat probleem tot het verleden, want hiermee kunnen – in de huidige situatie – overdrachtssnelheden tot 1 Gigabit per seconde worden behaald. Dat betekent dat de internetverbinding niet langer de beperkende factor is als het aankomt op snelheid. Juist omdat tegenwoordig steeds meer applicaties in een online variant worden aangeboden, is een snelle internetverbinding essentieel.

Minder kans op storingen

Een glasvezelkabel zorgt voor een stabieler internet, in vergelijking met de traditionele koperkabel die voor DSL-internet wordt gebruikt. Dat komt omdat glasvezel minder gevoelig is voor bijvoorbeeld weersomstandigheden of elektromagnetische interferentie. Vooral wanneer de aansluiting zich vlakbij een industrieel pand met veel elektrische apparatuur bevindt, kunnen bij gebruik van internet via koperen kabels gemakkelijk storingen ontstaan. Ook als je zelf veel apparatuur in huis hebt, kan dit probleem een rol spelen. Tel daar nog eens bij op dat bij glasvezel ook veel minder sprake is van signaalverlies en het verschil is duidelijk, toch?

Een duurzame keuze

Duurzaam ondernemen is tegenwoordig de standaard geworden. Met glasvezelinternet zit je ook op dat punt goed, want de glasvezelkabels hebben een lange levensduur en vergen nauwelijks onderhoud. Bovendien kunnen de kabels, als ze uiteindelijk toch zouden moeten worden vervangen, gerecycled worden. Van de koperkabels, die we voorheen standaard gebruikten voor het realiseren van een internetverbinding, is bekend dat ze schadelijke stoffen bevatten en ook kunnen oxideren, hetgeen de levensduur verkort.

Op de toekomst berekend

Naarmate meer bedrijven overstappen op glasvezel, zat het uiteindelijk de nieuwe standaard worden. Applicaties en arbeidsprocessen zullen daarop afgestemd worden, zodat je als ondernemer uiteindelijk achter de feiten aan loopt als je niet inhaakt.