Home » Ondernemersnieuws » detailhandel » Winkeliers vinden kosten creditcard onredelijk hoog

Winkeliers vinden kosten creditcard onredelijk hoog

Geplaatst in: detailhandel, financiën

De tarieven die winkeliers betalen voor creditcardbetalingen liggen soms wel veertig keer hoger dan de tarieven voor pinbetalingen. Dit blijkt uit nieuwe berekeningen van Detailhandel Nederland. Zij vindt dit in de huidige economische crisis onverantwoord en dringt bij de politiek daarom aan op striktere regelgeving.

De Nederlandse winkeliers betalen torenhoge vergoedingen aan creditcardmaatschappijen voor de verwerking van betaaltransacties. Hierdoor zijn de kosten van het Nederlandse betalingsverkeer voor consument en winkelier onnodig hoog. “Dit is in de huidige economische crisis onverantwoord en onnodig”, zegt secretaris Betalingsverkeer Tom Ponjee van Detailhandel Nederland.

De hoge kosten worden veroorzaakt doordat creditcardmaatschappijen een percentage van het aankoopbedrag opeisen, terwijl voor pinnen een laag vast bedrag wordt betaald. Daardoor betalen winkelier en consument mee aan zaken die niets met betalingsverkeer te maken hebben. Denk aan spaarsystemen en verzekeringen.

Europese regelgeving

Het komende jaar buigt het Europees Parlement zich over de regelgeving van creditcardkosten. Detailhandel Nederland dringt er bij de politiek op aan dat creditcardmaatschappijen voortaan alleen nog een vergoeding mogen vragen voor de werkelijk aan het betalingsverkeer gerelateerde kosten. Ook eist zij dat creditcardmaatschappijen inzichtelijk maken hoe de kosten zijn opgebouwd. Op deze manier kunnen de kosten voor winkelier en consument aanzienlijk dalen.

Ook in andere landen laait het verzet tegen de creditcardmaatschappijen op. Zo spanden Amerikaanse winkeliers met succes een rechtszaak aan tegen een grote creditcardmaatschappij. Daarnaast was er vorig jaar in Portugal een staking onder restauranthouders. Op ‘de dag zonder creditcards’ accepteerden zij tijdelijk geen creditcards uit protest tegen de hoge vergoedingen.