Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Welke voorbereidingen tref je wanneer jouw onderneming getroffen wordt door een stroomstoring?

Welke voorbereidingen tref je wanneer jouw onderneming getroffen wordt door een stroomstoring?

Geplaatst in: algemeen

Wanneer er sprake is van een stroomstoring en hierdoor de levering van elektriciteit niet zo vanzelfsprekend is, kan dit leiden tot grote problemen. Je wilt er natuurlijk niet aan denken, maar het kan zomaar gebeuren. Ook binnen jouw onderneming. Hoe kun je jouw bedrijf hierop voorbereiden? En mocht het dan toch voorkomen, hoe zorg je voor elektriciteit?

Bereid je voor

Stroom kan voor korte of lange tijd uitvallen, bijvoorbeeld door werkzaamheden, overbelasting van het netwerk of extreem warm weer. Soms is een stroomuitval snel weer verholpen. Dit hoeft niet altijd zo te zijn, de oplossing voor een stroomstoring kan lang op zich laten wachten. 

Dagelijks gebruik je thuis, maar zeker binnen je onderneming, vele apparaten die alleen op stroom werken. Zorg er in elk geval voor dat je een generator of aggregaat binnen je bedrijf hebt. Het huren van een aggregaat in Nederland gaat makkelijk. Juist omdat je een aggregaat huurt, hoef je deze niet aan te schaffen. Bij sommige verhuurders van aggregaten vind je nog andere oplossingen. De medewerkers van zo’n verhuurbedrijf zijn zijn gespecialiseerd in vloeistof- & stroomoplossingen voor veeleisende projecten. Kwaliteit en veiligheid vormen de belangrijkste prioriteiten voor de aggregaten. Deze aggregaten kun je zelfs huren met allerlei extra’s: afsluiters voor luchttoevoer of vonkenvangers. Op deze manier werk je nog steeds veilig. 

Nog een oplossing: de verdeelkast

Wat zijn verdeelkasten eigenlijk? Een verdeelkast is een kast met daarin het knooppunt van een elektrische installatie. In de verdeelkast komt aangeleverde stroom binnen. Het knooppunt verdeelt de uitgaande stroom/spanning over de verschillende groepen. 

In een huis of kantoorgebouw heet dit een groepenkast. In de verdeelkast vind je verschillende onderdelen: een differentieelschakelaar, zekeringen, overspanningsbeveiliging en elektrische kringen. Het klinkt misschien allemaal wat technisch, maar deze onderdelen zijn toch echt onmisbaar binnen jouw bedrijf wanneer zich een stroomstoring voordoet. Een verdeelkast heeft namelijk een solide behuizing die de interne componenten beschermt tegen verschillende ongunstige omstandigheden, zoals overmatige blootstelling aan hitte of kou. Hierdoor vermindert de kans op beschadiging van de componenten tijdens elk type verschuiving. Meestal is de doos uitgerust met een luchtdichte en waterdichte dekking die toegang geeft tot de interne onderdelen. Zo kun je die componenten makkelijk inspecteren en vervangen wanneer dat nodig is. Een verdeelkast zorgt voor een geordende stroomtoevoer zodat het stroomcircuit niet overbelast raakt.

Het beste voor jouw onderneming

Je weet nu hoe jij jouw bedrijf kan voorbereiden op een eventuele stroomstoring. Een goede voorbereiding is het halve werk. Gelukkig hebben nutsbedrijven noodplannen voor het geval er een storing ontstaat. Zij doen er alles aan om de bijkomende problemen zo snel mogelijk op te lossen. Nutsbedrijven proberen de gevolgen van een langdurige stroomuitval zoveel mogelijk te beperken. Bij langdurige uitval worden door de overheid, als het nodig is, noodvoorzieningen getroffen. Toch blijft het handig om zelf goed voorbereid te zijn. Voor alle andere zaken geldt bij een stroomstoring: bel 112 alleen bij acuut gevaar om overbelasting van het net te voorkomen. Haal de stekkers uit de stopcontacten. Houd bij kou de warmte zoveel mogelijk binnen en natuurlijk geldt altijd: help anderen waar mogelijk.