Home » Ondernemersnieuws » financiën » Welke verzekeringen zou je als ZZP’er in de bouw moeten afsluiten?

Welke verzekeringen zou je als ZZP’er in de bouw moeten afsluiten?

Geplaatst in: algemeen, financiën

Als ZZP’er werken heeft vele voordelen. Zo heb je de vrijheid om zelf te bepalen welke opdrachten je aanneemt, en om kansen te grijpen die je ziet. Maar met die vrijheid loop je ook risico. Dit is moeilijk te overzien, tot het moment dat er iets gebeurt dat je niet had zien aankomen. Voor een aantal zaken kun je je verzekeren. Net zoals dat voor verzekeringen privé geldt, hoef je je echt niet voor alles te verzekeren. Ondernemen is op een verstandige manier zaken doen, met risico voor eigen rekening. Er zijn echter een paar risico’s waarvan je de consequenties niet zelf kunt dragen. Hiervoor is het verstandig je wel te verzekeren als ZZP’er in de bouw.

Aansprakelijkheidsverzekeringen

Er zijn twee typen aansprakelijkheidsverzekeringen die aan te raden zijn om af te sluiten. De eerste is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Deze is vooral handig voor ZZP’ers in de bouw met een adviserende functie, zoals ingenieurs en architecten. Deze verzekering biedt dekking tegen aanspraken op een schadevergoeding door vermogensschade. Deze kan ontstaan door het geven van onjuiste of onvolledige informatie of advies.

Het tweede type, dat voor alle ZZP’ers in de bouw wordt aangeraden, is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt letselschade, materiële schade of gevolgschade, en omvat dus zowel schade aan personen als aan zaken. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen wordt ook wel AVB genoemd, Aansprakelijkheidsverzekering Voor Bedrijven. Goed om te weten: de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt ook schade die is veroorzaakt door ingehuurd personeel of onderaannemers, als je daar aansprakelijk voor bent.

Verzekeringen met betrekking tot montage en constructie

Naast de beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is er ook een tweetal verzekeringen die betrekking hebben op constructie en montage. Een standaard opstalverzekering of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt het risico van (ver)bouwwerkzaamheden namelijk niet. Als aannemer/installateur loop je echter wel risico zolang het bouwwerk of de installatie nog niet is opgeleverd. Dus eventuele schade die ontstaat is dan voor jouw rekening.

Ten eerste is er de Constructieverzekering Bouwwerken, de Construction Allrisks (CAR). Deze verzekering dekt schade aan het (bouw)werk zelf (bijvoorbeeld door een storm), en schade veroorzaakt aan eigendommen van opdrachtgevers tijdens het uitvoeren van (ver)bouwwerkzaamheden. Maar ook schade die ontstaat door een bouwfout, ontwerpfout of constructiefout is gedekt.

Een montageverzekering biedt ongeveer dezelfde dekking, maar is specifiek bedoeld voor installatiewerken. Met deze verzekering ben je als ZZP’er goed verzekerd tegen verlies of beschadiging van zaken die je hebt gemonteerd en bij diefstal van installatiematerialen, tijdens montage- en installatiewerkzaamheden.

Een rechtsbijstandverzekering

Mochten er geschillen met opdrachtgevers of klanten komen, dan is het altijd goed om juridische hulp bij zakelijke kwesties te hebben. Datzelfde geldt voor hulp bij het verhalen van jouw schade op een ander. Hiervoor heb je een zakelijke rechtsbijstandverzekering nodig, aangezien een particulieren rechtsbijstandverzekering geen hulp biedt bij zakelijke geschillen.

Inventarisverzekering

Als ZZP’er in de bouw heb je waarschijnlijk veel geld geïnvesteerd in goede materialen. Deze wil je graag verzekeren tegen water, weersinvloeden, brand, diefstal of schade. Informeer daarom bij je verzekeraar of er onderscheid wordt gemaakt tussen je zakelijke inventaris en privé-inboedel, en tot welk bedrag er uitgekeerd wordt. Is de inboedelverzekering ontoereikend, dan is een zakelijke inventarisverzekering zeker aan te raden.

Zakelijke autoverzekering

Als ZZP’er in de bouw maak je waarschijnlijk gebruik van een auto of bestelwagen om de bovengenoemde materialen naar klanten te kunnen rijden. Vergeet tenslotte niet dat als de auto of bestelbus op naam van je onderneming staat, een zakelijke autoverzekering verplicht is.