Home » Ondernemersnieuws » financiën » Welke verschillende online betaalmethodes zijn er?

Welke verschillende online betaalmethodes zijn er?

Geplaatst in: financiën, webwinkel

Heb je een eigen winkel of webshop? Dan krijg je dag in dag uit te maken met betalingen. Voordat mensen jouw product ontvangen, moeten ze hier uiteraard eerst voor betalen. Jaren geleden was het alleen mogelijk om met contant geld te betalen. Dit gebeurt nu ook nog steeds, maar het aantal online betaalmogelijkheden is de laatste jaren flink toegenomen. De voornaamste reden hiervoor is dat er steeds meer online gekocht wordt. Zoek je nog een geschikte betaalmethode om jouw klanten te laten betalen? Dan kies je natuurlijk het allerliefst voor een betaalmethode waarmee klanten zo makkelijk en veilig mogelijk kunnen afrekenen. Wij zetten hieronder een aantal verschillende betaalmethodes op een rijtje.

iDEAL

De betaalmethode die met afstand het populairst is in Nederland, is iDEAL. Het merendeel van de webshops maakt hier gebruik van. Via iDEAL kunnen jouw klanten makkelijk en snel betalen, maar ook veilig. Tijdens het betaalproces worden zij namelijk naar de beveiligde omgeving van hun eigen bank gestuurd. Hierdoor kan het geld veilig worden overgeboekt. Met de komst van iDEAL QR kunnen klanten nu ook betalen via hun smartphone, hierdoor zijn de mogelijkheden eindeloos. Daarnaast kunnen klanten hierdoor nog laagdrempeliger, sneller en gemakkelijker betalen.

Creditcard

Met een creditcard kun je ‘offline’ betalen, maar dit betaalmiddel wordt ook op het internet veelvuldig gebruikt als betaalmiddel. Aankopen die jouw klanten met een creditcard doen, zijn verzekerd. Mocht een product niet geleverd worden, dan kunnen zij het geld terugvorderen.

PayPal

Niet iedere Nederlander beschikt over een creditcard. PayPal is in dat geval een goed alternatief. Bij deze online betaalmethode kun je zelf een rekening openen. Hier storten gebruikers vervolgens geld op met behulp van iDEAL of laten het automatisch afschrijven van hun betaalrekening. Grote voordeel is dat PayPal over de hele wereld gebruikt wordt. Hierdoor kun je als webwinkelier ook bestellingen ontvangen van mensen die niet via iDEAL of creditcard kunnen betalen.

Bancontact

Is jouw onderneming ook actief op de Belgische markt? Dan is het goed om te weten dat Bancontact de bekendste online betaalmethode in België is. De betaling via Bancontact vindt plaats in een eigen internetbankieromgeving en is vergelijkbaar met iDEAL. Het grote voordeel van Bancontact, naast dat het de meeste gekozen betaalmethode in België is, is dat het een gegarandeerde betaalmethode is. Dit wil zeggen dat het geld direct overgemaakt wordt en de betaling niet teruggedraaid kan worden.

Apple Pay

Apple Pay is de internationale betaalmethode van Apple. Je vraagt je misschien af hoe Apple Pay precies werkt? Via Apple Pay kunnen klanten online op twee manieren afrekenen: via de reguliere checkout en de zogenoemde fast-checkout. Bij de fast-checkout wordt er direct vanaf de productpagina afgerekend zonder tussen komst van een ‘online winkelwagentje’. Doordat de adres- en betaalgegevens al bekend zijn bij Apple Pay wordt het afrekenproces aanzienlijk verkort. Daarnaast is een groot voordeel van Apple Pay dat het een groot internationaal bereik heeft.