Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Welk financieel vangnet is er voor zelfstandig ondernemers?

Welk financieel vangnet is er voor zelfstandig ondernemers?

Geplaatst in: algemeen, financiën

Als zelfstandig ondernemer moet je een hoop zelf regelen. Je bent zelfstandige, dus je neemt ook de verantwoordelijkheid die bij zelfstandigheid hoort. Dat betekent dat je onder andere voor een financieel vangnet voor jezelf moet zorgen. Welke mogelijkheden heb je als zelfstandig ondernemer voor dat vangnet?

Besluit bijstandverlening zelfstandigen

Als zelfstandig ondernemer kun je geen aanspraak maken op WW wanneer je zonder werk komt te zitten. Je bouwt immers geen WW-recht op zoals je wel doet wanneer je een baan in loondienst hebt. Het enige vangnet wat er van overheidswege is, is het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Met deze aanvullende uitkering kun je jouw inkomen aanvullen tot bijstandsniveau, maar dat is natuurlijk erg weinig.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Het beste vangnet voor een inkomen bij langdurige ziekte, is een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze moet je echter als zelfstandig ondernemer zelf afsluiten en volledig zelf betalen. Deze verzekeringen zijn erg prijzig, in die mate zelfs dat veel ondernemers er geen nemen. Het gevolg van het niet hebben van een arbeidsongeschiktheidsverzekering als ondernemer is dat je zonder (voldoende) inkomen kunt komen te zitten wanneer je niet meer kunt werken.

Broodfonds

Een alternatieve oplossing voor een vangnet bij arbeidsongeschiktheid is een Broodfonds, waar je samen met een groep andere ondernemers iedere maand geld in stort zodat leden van het fonds tot maximaal twee jaar er een inkomen uit kunnen halen in het geval dat ze arbeidsongeschikt raken. Het voordeel van een Broodfonds is dat je jouw geld er ook weer uit kunt halen wanner je besluit uit het fonds te stappen. Het nadeel is echter wel dat het maar voor twee jaar in een inkomen voorziet.

Pensioen

Ook je pensioen is iets dat je zelf moet regelen als zelfstandig ondernemer. Je spaart er niet automatisch voor, dus als je niets regelt heb je later ook geen pensioen uit je jaren als ondernemer. Ook dit kan een noemenswaardige hap uit je inkomen zijn, omdat je geen baas hebt die deels meebetaalt voor jouw pensioen. Daarnaast is er ook nog eens geen vergelijkbaar pensioenfonds zoals voor medewerkers in loondienst, waardoor je naar alternatieve oplossingen zoals een lijfrenteverzekering moet kijken. Het nadeel daarvan is dat je niet tot je dood een pensioenuitkering krijgt. Toch is je pensioen als zelfstandig ondernemer iets waar je op tijd aandacht aan moet besteden.

Betaalbaar vangnet

Pensioenafdracht en een arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn bij elkaar twee kostbare uitgaven voor een zelfstandig ondernemer. Gelukkig is het tegenwoordig ook mogelijk om deze twee zaken te combineren in één potje. Zo wordt het mogelijk voor zelfstandig ondernemers met een betaalbaar vangnet voor zowel tijdens als na hun actieve loopbaan om geruster te ondernemen.

Natuurlijk hoef je niet alles meteen als je start te regelen. Maar het is wel van belang om je bewust te zijn van je toekomst en daar goede voorzieningen voor te treffen.