Home » Ondernemersnieuws » personeelszaken » Wat voor type collega ben jij?

Wat voor type collega ben jij?

Geplaatst in: personeelszaken

Goeie gesprekken, avondjes uit, matchende telefoonhoesjes: met de ene collega bouw je een onwijs goeie band op terwijl je de ander niet kunt uitstaan. Toch maken ze een belangrijk deel uit van je leven, gezien je een groot deel van de tijd met ze doorbrengt. Dit kan wel eens betekenen dat jullie een hechte vriendschap opbouwen! Bijvoorbeeld door buiten kantooruren tijd samen door te brengen. Ook maandelijkse borrels of uitjes kunnen ervoor zorgen dat jullie een goede band krijgen. Het stellen van doelen of behalen van indrukwekkende resultaten kan dit gevoel versterken. Geen wonder dat veel vriendschappen hun oorsprong vinden op de werkvloer. Ook zullen er ongetwijfeld mensen zijn die je om wat voor reden dan ook niet kunt uitstaan. Welk van de volgende ergernissen herken jij in een van je eigen collega’s, of misschien wel jezelf?

1. Bla-bla-bla

Sommige collega’s weten werkelijk van geen ophouden. Ze praten je regelmatig de oren van het hoofd. Subtiele hints zijn niet aan dit soort mensen besteed: de kans is groot dat ze er gewoon overheen praten. Bovendien is iedere opmerking die je maakt aanleiding om een compleet nieuw onderwerp aan te snijden. Om stilte vragen kan moeilijk zijn, omdat je iemand niet op zijn persoonlijke gedrag wilt aanspreken. Echter zijn er simpele manieren om aan te geven dat je toch echt weer aan het werk moet, zonder al te onbeleefd over te komen. Bijvoorbeeld door je oordopjes er bij te pakken, een telefoongesprek te voeren of zo min mogelijk oogcontact te maken terwijl je al pratend door typt. De kwebbelkous in kwestie zal hierdoor maar wat snel doorhebben dat het weer tijd is om aan de slag te gaan.

2. Geen commentaar

Iedereen kent wel zo een collega die op werkelijk alles een antwoord of reactie heeft. En dan hebben we het niet over een compliment over een nieuw kapsel. Nee, deze collega tilt het maken van opmerkingen naar een compleet nieuwe level! In sommige gevallen zit je niet op commentaar te wachten en dit gedrag kan soms zelf kwetsend overkomen. Mocht dit laatste het geval zijn is het verstandig deze persoon direct aan te spreken op zijn gedrag. Waarschijnlijk is diegene zich van zijn kwaad bewust en zo voorkom je dat de situatie verergert. Bovendien is er vast een logische verklaring voor zijn of haar uitingen, bijvoorbeeld jaloezie. Wanneer je deze reden hebt weten te achterhalen is het een stuk eenvoudiger om door bepaald gedrag heen te kijken.

3. “Mijn wekker had zich verslapen!”

Verslapen kan een keer gebeuren: dit overkomt de beste. Maar iemand die structureel te laat komt zorgt voor flink wat wrijving op de werkvloer. Het is niet eerlijk tegenover collega’s, omdat de werklast hierdoor oneerlijk verdeeld wordt. Bovendien is het behoorlijk storend als iemand een half uur te laat hijgend en puffend het kantoor binnen komt stormen. Vooral wanneer diegene met de meest creatieve smoesjes aan komt zetten. De oplossing is heel simpel: eerder opstaan!

4. Telefoontjes plegen

Bellen op de werkvloer is onontkomelijk: iedereen moet wel eens een gesprek voeren met een collega op een andere afdeling of een klant. Het wordt een heel ander verhaal wanneer je luidruchtig persoonlijke gesprekken gaat voeren. Niet iedereen hoeft mee te genieten met een praatje met de huisarts, een vriend of je schoonmoeder. Vraag of diegene de volgende keer zijn gesprek buiten de ruimte wil vervolgen of voortzetten in zijn eigen tijd. Zo zorg je samen dat werk en privé beter gescheiden blijft, wat over het algemeen de werksfeer flink ten goede komt. Niet alleen bellen, maar ook veelvuldig gebruik maken van de mobiele telefoon is een grote ergernis. Hij leidt af onder werktijd, maar het is ook nog eens behoorlijk ongezellig tegenover de mensen met wie je werkt. Las daarom eens een smartphone-vrij  momentje in, bijvoorbeeld tijdens de lunch en maak een gezellige wandeling. Het is echt niet erg om die iPhone eens wat vaker in zijn iPhone X hoesje te houden.

5. Roddel maar raak

Wil je op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes of roddels? Dan ben je bij hem of haar aan het juiste adres. Niemand weet precies hoe het kan, maar deze collega is overal altijd als eerste bij. De kans is groot dat ze op ieder feestje rondloopt met een selfie ​stick om alle roddel-waardige gebeurtenissen vast te leggen. Dit kan soms leuk zijn, maar het is niet de bedoeling dat andere in een negatief licht worden gesteld of zwart worden gemaakt. Wees voorzichtig wat je met deze persoon deelt: wanneer hij of zij veel over anderen praat is de kans groot dat dit over jou ook het geval is.

Wat is jouw grootste ergernis op de werkvloer?