Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Wat valt er onder interim management?

Wat valt er onder interim management?

Geplaatst in: algemeen

Elk bedrijf heeft soms te maken met vrouwen die op zwangerschapsverlof gaan of een tekort aan inspiratie voor een bepaald project. Het is dan belangrijk dat je als bedrijf iemand kan inschakelen die je kan helpen voor een bepaalde periode. Dat is precies waar het interim management om draait. Wil je meer weten over interim management? Lees dan vooral hieronder verder voor meer informatie.

Interim management

Een interim manager wordt door een bedrijf ingeschakeld voor een bepaalde periode. Het is de bedoeling dat een interim manager bepaalde werkzaamheden op zich gaat nemen tijdens die periode. Het is belangrijk om te weten dat een interim manager niet in een dienstverband werkzaam is. Recruitment oplossingen kan je helpen met het vinden van een bedrijf waar je aan de slag kan.

De werkzaamheden van een interim manager kunnen erg verschillen. Het hangt natuurlijk allemaal een beetje af van je expertise. Over het algemeen zal een interim manager zich vaak bezighouden met het ondersteunen van medewerkers bij een bepaald project. Daarbij is het geven van advies een erg belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. Verder kan een interim manager helpen met het opstellen van managementrapportages.

Soorten interim management

Er zijn verschillende soorten van interim management. Interim management kan ingezet worden als een overbruggingsmanagement. Dat kan het geval zijn wanneer er opeens een medewerker vertrekt en er dus een tekort aan personeel is. Verder kan het worden ingezet als een verbetermanagement. Soms loopt een bedrijf namelijk een beetje vast bij bepaalde zaken. In dat geval is het handig om een interim manager in te schakelen die vanuit een nieuw perspectief naar het probleem kan kijken.

Interim management kan ook gebruikt worden als verandermanagement. Wellicht is er een punt binnen het bedrijf dat toe is aan verandering. Een interim manager kan dan samen met het team kijken wat er precies aan de hand is om vervolgens een plan op te stellen om de verandering uit te voeren. Er zijn nog een aantal andere soorten van interim management, maar de bovenstaande soorten worden het vaakst gebruikt.

Voordelen van interim management

Interim management brengt erg veel voordelen met zich mee. Het eerste voordeel is dat een interim manager zelfstandig werkt. De vrijheid die daarbij komt kijken, is erg groot. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor het aannemen van bepaalde opdrachten. Niets is verplicht, omdat je in feite je eigen baas bent. Dit zorgt uiteraard voor genoeg flexibiliteit. Heb je op dit moment even geen tijd om opdrachten aan te nemen, maar heb je nog wel genoeg inkomen? Dan kan je even een korte pauze inlasten.

Een ander voordeel is dat er erg veel afwisseling op je pad komt. Dit kan je natuurlijk zelf invullen, omdat je zelf opdrachten aanneemt. Maar over het algemeen zal je te maken krijgen met veel verschillende opdrachten. Dit kan voor motivatie zorgen. Door die afwisseling wordt je kennis automatisch groter waardoor je nog meer opdrachten zou kunnen aannemen. Het is kortom een fijne functie met veel verschillende mogelijkheden.