Home » Ondernemersnieuws » financiën » Wat te doen met je poen?

Wat te doen met je poen?

Geplaatst in: financiën

Heb jij door al het harde werken inmiddels een leuk zakcentje bij elkaar gespaard? Heel goed! Het is een lekker gevoel om een appeltje voor de dorst te hebben, maar een minder lekker gevoel krijg je waarschijnlijk van alle berichtgeving over de stijgende inflatie. Dit gecombineerd met een (nog steeds) lage spaarrente kan het hebben van spaargeld onrustig maken. 

Al snel ontstaat de vraag; Wat moeten we doen met die extra poen? Dit klinkt als een luxeprobleem, maar dat is het niet altijd. De meeste ZZP’ers en kleine ondernemers bouwen geen pensioen op. Extra geld opzij zetten voor de oude dag is wél aan te raden. Hier een aantal tips wat het alternatief van een bankrekening zonder spaarrente is.

Leren investeren

Wanneer je druk bent met je bedrijf heb je niet altijd de tijd en energie om je te verdiepen in diverse investeringskansen. Toch is dit voor de lange termijn een onverstandige keuze. Beleggen in aandelen is tegenwoordig bijvoorbeeld al zeer toegankelijk en eenvoudig. Enige kennis van de markt is daarbij wel belangrijk. 

Heb je wel de drang maar niet de kennis omtrent beleggen in aandelen en obligaties? Kies dan voor een bedrijf dat dit voor jou uit handen neemt. Zij zijn de experts op dat gebied en kunnen slimme deals voor jou spotten. Jij kiest de termijn, de inleg en het risico en zij gaan vervolgens aan de slag. Uiteraard loop je hierbij altijd een risico, maar hier heb je dus zelf invloed op.

Het komt vast goed

Er zijn naast aandelen vele andere opties om in te investeren. Van whisky tot designertassen, de mogelijkheden lopen zeer uiteen. Toch raden wij aan om voor iets te kiezen waar je verstand van hebt en zijn waarde heeft bewezen. 

Vastgoed is hier een voorbeeld van. Het staat letterlijk als een huis, waardoor de waarde wel kan schommelen maar vaak niet ontzettend op en neer schiet. Nu is de huizenmarkt al jaren oververhit, een goede deal vinden is daarom lastig. Ook hier zijn weer bedrijven voor die beleggen in vastgoed voor particulieren. Zij kopen vastgoed en verhuren dat door met jouw geld, waar jij vervolgens rendement over ontvangt. 

Denk niet te crypto

Een investering die ook steeds populairder wordt, is die in crypto-currency. De succesverhalen hieromtrent zijn tegenwoordig overal te vinden, de mindere verhalen daarentegen… Crypto kan zeker lonen wanneer je op het juiste moment in- en uitstapt. Toch blijft het een relatief nieuw gebied waar de koersen erg schommelen. Houd altijd rekening met dit risico. 

Kortom, er zijn ook in de huidige markt nog opties om jouw appeltje voor de dorst uit te laten groeien tot een appelboom. Mocht je zelf te weinig kennis en ervaring hebben, schroom dan niet om professionele partijen hiervoor in te huren. Ieder zijn vak.