Home » Ondernemersnieuws » personeelszaken » Wat je moet weten over 1e, 2e en 3e spoor re-integratie

Wat je moet weten over 1e, 2e en 3e spoor re-integratie

Geplaatst in: personeelszaken

Heb je een bedrijf met werknemers in dienst? Dan weet je waarschijnlijk als geen ander dat je regelmatig te maken krijgt met ziekmeldingen van jouw medewerkers. Dit is natuurlijk vervelend, voor zowel jou als werkgever als voor de werknemer in kwestie. Daarom is het als ondernemer met werknemers in dienst handig om te weten wat 1e, 2e en 3e spoor re-integratie inhoudt. Je kunt hiermee in aanraking komen en het is dan wel zo handig om te weten wat je in zo’n situatie het beste kunt doen. Wij brengen je hieronder op de hoogte over wat het betekent.

Re-integreren is mogelijk bij je eigen werkgever, maar het is ook mogelijk om dit te doen bij een andere werkgever. Bij re-integratie wordt onderscheid gemaakt in 1e, 2e en 3e spoor re-integratie. We vertellen je hieronder meer over deze vormen van re-integratie. 

Wat is 1e spoor re-integratie?

Laten we beginnen met 1e spoor re-integratie. Dit betreft de eerste stap binnen het proces van re-integratie. 1e spoor re-integratie is al een feit vanaf het moment dat een werknemer binnen jouw bedrijf zich ziekmeldt. Bij 1e spoor re-integratie is het doel om de werknemer zo snel mogelijk weer terug aan het werk te krijgen in jouw bedrijf. Het is van belang dat zowel jij als werkgever als de werknemer hier naartoe werken. Bij deze vorm van re-integratie wordt gekeken ernaar gekeken of de huidige functie de juiste optie is of dat een andere beter passende functie binnen het bedrijf beschikbaar is. 

Wat betekent 2e spoor re-integratie?

Wanneer het eerste spoor door omstandigheden niet mogelijk is, wordt er gekeken naar tweede spoor integratie. Een arbeidsdeskundige voert een onderzoek bij de werknemer uit en geeft op basis hiervan een advies. Bij 2e spoor re-integratie gaat de werknemer op zoek naar een geschikte functie buiten de organisatie, dus bij een andere werkgever. 

Wat is 3e spoor re-integratie?

Heeft de werknemer al twee jaar niet gewerkt? Dan wordt er door het UWV een zogeheten WIA-keuring gedaan. Deze keuring wordt uitgevoerd om vast te stellen dat de werknemer (bijna) niet kan deelnemen aan de arbeidsmarkt. Wanneer dit zo blijkt te zijn, dan heeft de werknemer recht op een WGA-uitkering. 3e spoor re-integratie is een vervolg op het tweede spoortraject, maar kan een flinke uitdaging vormen. Omdat de werknemer al langere tijd niet meer heeft gewerkt zak de werknemer meer moeite hebben met het vinden van een baan.

Je kunt er als werkgever voor kiezen om eigenrisicodrager te zijn voor de WGA. Daarnaast kun je het opnemen in de verzekering, zodat het UVW hiermee aan de slag gaat. Welke route je ook kiest, het is raadzaam om een specialist op het gebied van re-integratie in te schakelen. Op deze manier weet je waar je mee bezig bent. Assistentie met 3e spoor traject is dus zeker raadzaam.

Hierboven heb je meer informatie kunnen vinden over het 1e, 2e en 3e spoor re-integratie traject. Wanneer je ondernemer bent met werknemers in loondienst, is het goed om op de hoogte te zijn van 1e, 2e en 3e spoor re-integratie. Voornamelijk het hebben van expertise over het tweede spoortraject of derde spoortraject vormt een prettige ondersteuning voor jou als werkgever. Specialisten op dit gebied weten als geen ander hoe zij jou en jouw werknemer het beste op weg kunnen helpen. Schakel daarom gewoon hulp in!