Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Wat is VCA?

Wat is VCA?

Geplaatst in: algemeen

Voert je bedrijf risicovolle werkzaamheden uit of werk je als werknemer of zzp’er in een risicovolle sector? Met een VCA diploma laat je zien dat weet hoe je veilig en gezond werkt en ongevallen op de werkvloer voorkomt. Het hebben van een VCA certificaat is geen verplichting, maar in verschillende branches wordt er wel om gevraagd. Het is daarom aan te raden om een VCA cursus te volgen en het bijbehorende examen af te leggen.

VGMbox is dé VCA-cursusaanbieder voor werkend Nederland. Schrijf je daarom bij VGMbox in voor een cursus VCA en behaal je VCA diploma!

VCA betekenis

De letters VCA staan voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Het is een lijst met aandachtspunten en werkmethodes op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.

De VCA checklist is opgesteld voor bedrijven waarvan werknemers actief zijn in risicovolle omgevingen of waar werknemers risicovolle werkzaamheden verrichten. Het doel van VCA? Ervoor zorgen dat iedereen in een veilige en gezonde omgeving werkt. Voor bedrijven geldt een VCA bedrijfscertificering, voor werknemers een persoonscertificering: het VCA diploma.

Ben je uitvoerend werknemer? Dan is VCA Basis, en het bijbehorende diploma, voldoende voor jou. Ben je leidinggevende of ZZP-er, dan dien je het VCA VOL diploma te behalen.

Waarom een VCA cursus volgen?

Opereer je in een risicovolle omgeving? Bijvoorbeeld op een bouwterrein, in een fabriek of een werkplaats. Of werk je met of bij installaties? Door het succesvol afleggen van een VCA examen toon jij aan dat je weet hoe je gevaarlijke situaties herkent en weet hoe je in deze situaties handelt.  In de VCA training die aan het examen vooraf gaat leer je veilig te werken en risico’s te vermijden. Dit verkleint de kans op ongevallen en andere calamiteiten op de werkvloer.

Een VCA diploma is een voorwaarde om aan de slag te gaan bij een VCA gecertifieerd bedrijf. Maar ook je persoonlijke gezondheid en veiligheid en die van je collega’s en je ontwikkeling als vakspecialist zijn goede redenen om een VCA cursus te volgen.

Hoe haal ik het VCA certificaat?

Wil je als werknemer voldoen aan de richtlijnen in de VCA norm? Haal dan je certificaat door het VCA examen met goed gevolg af te leggen. Ter voorbereiding op dat examen kun je een cursus volgen. VCA Basis of VCA VOL, klassikaal of online, net wat bij je past. Heb je al VCA kennis dan kun je ook direct los een examen boeken.

Kies je voor een klassikale cursus, dan combineer je de cursus en het examen op één dag. Gedurende de dag doe je kennis op en aan het eind van de dag wordt deze kennis direct getoetst tijdens het examen. Geslaagd? Dan ontvang je het digitale VCA diploma.

Je examenresultaat wordt vastgelegd in het Centraal Diploma Register van de Stichting Samenwerken Voor Veiligheid (SSVV) en is 10 jaar geldig.

Doe VCA examen via VGMbox

Wil je door middel van een VCA certificaat aantonen dat je veilig kunt werken in een risicovolle omgeving? Haal een VCA certificaat bij VGMbox en verzeker je binnen een kort tijdsbestek van dit felbegeerde diploma.

Het is altijd mogelijk om een VCA certificaat bij jou in de buurt te halen.
Wil je voorafgaand aan het examen een cursus doorlopen? Ook dat kan. Kies voor een digitale zelfstudie (e-learning) of een klassikale cursus.

Bereid je je graag optimaal voor op het examen? Ga dan voor een cursus inclusief proefexamens en verzeker je van een betrouwbare lesmethode. Is er vanuit je bedrijf behoefte aan maatwerk? Schroom niet, maar neem vooral contact op voor een cursus op maat. Horen we je snel?


Afbeelding van Ziaur Chowdhury via Pixabay