Home » Ondernemersnieuws » administratie » Wat is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek?

Wat is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek?

Geplaatst in: administratie

Om te kunnen ondernemen, zijn vaak ook investeringen nodig. Bijvoorbeeld in bedrijfsmiddelen. Soms is er een zakelijke lening nodig om dergelijke investeringen te kunnen financieren, want niet iedere ondernemer heeft het geld paraat om grote aankopen te doen.

Gelukkig is er met het maken van investeringen mogelijk ook een belastingvoordeel te halen, namelijk via de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Daar vertellen we in dit artikel meer over.

Wat is de KIA?

Om ondernemers te stimuleren om investeringen te maken, heeft men in Den Haag de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek ingevoerd. Deze regeling houdt in dat wanneer je als ondernemer tussen de 2.401 euro en 328.721 euro aan investeringen doet in bedrijfsmiddelen voor je onderneming, je in aanmerking kunt komen voor een belastingvoordeel. Bedrijfsmiddelen die hiervoor in aanmerking komen zijn computers en tablets, mobiele telefoons, kantoormeubelen of een website. Om in aanmerking te komen om afgetrokken te worden van de belasting, moet een investering minimaal 450 euro exclusief btw bedragen.

Hoeveel bedraagt het voordeel?

Het is natuurlijk niet zo dat je de hele investering kunt aftrekken van de belasting. Tot de 2.400 euro krijg je geen KIA. Bij een totale waarde van tussen de 2.401 en 59.170 euro, mag je 28 procent aftrekken.

Tussen de 59.171 en 109.574 euro bedraagt het bedrag dat je mag aftrekken met de KIA 16.307 euro. Tussen de 109.575 en 328.721 euro geldt datzelfde bedrag, verminderd met 7,56 procent van het deel van het investeringsbedrag boven 109.575 euro. Boven de 328.721 euro kun je niets aftrekken.

Personenauto’s

Maar hoe zit het dan met personenauto’s? Die kunnen toch ook ingezet worden al bedrijfsmiddel? Tot 2017 kon je inderdaad met een investering in een zuinige personenauto in aanmerking komen voor kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Sinds 2017 geldt die aftrek echter in veel gevallen niet meer. Een uitzondering is wanneer de auto in kwestie hoofdzakelijk bestemd is voor beroepsvervoer. Hieronder vallen auto’s van koeriersdiensten en taxi’s. In deze gevallen is de auto namelijk in de kern onmisbaar voor de bedrijfsvoering. Neem je dus een bedrijfslening om een taxi of koeriersbusje te kunnen kopen, dan kun je wel profiteren van de KIA. En dan bedoelen we dus niet het automerk, hoewel het je vrij staat om er daar een van aan te schaffen.

Trucs

Het minimale investeringsbedrag van 450 euro exclusief btw zorgt wel voor een aantal rare situaties. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een tablet van boven de 450 euro kopen dan een goedkopere, anders mag je hem namelijk niet meenemen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Een handige truc is ook bedrijfsmiddelen die minder dan 450 euro te kopen als ‘set’ te kopen bij één bedrijf. Zo komen de totale kosten namelijk mogelijk alsnog boven die 450 euro uit en kun je ze wél opvoeren voor de KIA.

Mocht je dus twijfelen over het maken van bepaalde zakelijke investeringen, buig je dan eens over de KIA. Wellicht maakt dit het interessanter om toch bepaalde zakelijke aankopen te doen.