Home » Ondernemersnieuws » administratie » Wat is boekhouden precies?

Wat is boekhouden precies?

Geplaatst in: administratie

Eén van de zaken waar jij als zelfstandig ondernemer mee te maken krijgt, is de boekhouding. De meeste ondernemers denken dat het bij boekhouden alleen draait om het bijhouden van de financiële administratie. Dit is inderdaad een belangrijk onderdeel van boekhouden, maar het is een stuk breder. Zo rekenen we facturen opstellen en versturen, offertes opstellen en verwerken en belastingaangifte doen ook tot het boekhouden. Kortom: boekhouden is nogal een breed begrip. Om jou hier wat meer inzicht in te geven, vertellen we je in deze tekst precies wat boekhouden is.

Digitaal of op papier bewaren?
Het bijhouden van de administratie is niet het leukste werk, maar het is wel belangrijk. Dit vormt namelijk de basis van de boekhouding. Bewaar belangrijke papieren daarom goed. Stop inkomende en uitgaande facturen bijvoorbeeld in een map. Dit lijkt misschien wat ouderwets, maar toch is dit nog steeds een veelgebruikte manier om de basis voor de boekhouding te leggen. Bewaar jij facturen digitaal? Sla deze dan bij voorkeur op in de Cloud. Op deze manier ben je niet jouw gehele administratie kwijt wanneer de computer crasht of gestolen wordt. Om het zekere voor het onzekere te nemen, kun je ervoor kiezen om jouw administratie zowel digitaal als op papier bij te houden.

Zelf doen of uitbesteden?
Heb je zelf geen kaas gegeten van boekhouden? Dan krijg je mogelijk al de rillingen wanneer dit woord valt. Geen paniek, want je bent niet de enige. Er zijn namelijk talloze ondernemers die het een crime vinden om aan de slag te gaan met hun boekhouding. Worstel jij er ook iedere keer weer mee? Dan kun je ervoor kiezen om een accountant of boekhouder in de armen te nemen. Zo iemand is gespecialiseerd in boekhouden en kan de boekhouding van jouw bedrijf op zich nemen. Bedenk je wel dat het uitbesteden van de boekhouding kosten met zich meebrengt. Dit is niet het geval wanneer je zelf jouw boekhouding doet.

Kies voor een online boekhoudpakket
Ben je eigenaar van een mkb-bedrijf? Dan vind je het mogelijk zonde om geld uit te geven aan een accountant of boekhouder. Daarom kies je er waarschijnlijk voor om (een deel van) de boekhouding zelf te doen. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei tools beschikbaar die boekhouden een stuk makkelijker maken. Zo kun je bijvoorbeeld een online boekhoudpakket aanschaffen. Je betaalt hier iedere maand een kleine vergoeding voor, maar zo’n pakket brengt vele voordelen met zich mee. Zo krijg je bijvoorbeeld de beschikking over een boekhoudprogramma. Met zo’n programma kun je bonnen en facturen inscannen en staat de btw-aangifte altijd direct klaar. Ook kun je het programma koppelen met jouw zakelijke rekening. Met een online boekhoudprogramma ben jij in staat om zelf aan de slag te gaan met de boekhouding van jouw bedrijf.