Home » Ondernemersnieuws » personeelszaken » Wat houdt zelfroosteren in?

Wat houdt zelfroosteren in?

Geplaatst in: personeelszaken

Met deze manier van rooster maken is het mogelijk om medewerkers de mogelijkheid te geven om het heft deels in eigen hand te nemen. Zelfroosteren zorgt ervoor dat er door middel van planningssoftware een platform beschikbaar is waarmee het personeel gezamenlijk en onderling kunnen vaststellen welk rooster er gemaakt wordt per werknemer. Vaak wordt er door een planner wijzigingen doorgevoerd binnen een bedrijf. Door de optie zelfroosteren beschikbaar te maken sla je een stap over wanneer een wijziging gemaakt moet worden in de planning. Dit betekent niet dat de rol van een planner compleet komt te vervallen. In de praktijk blijkt het dat de planner in deze situatie verantwoordelijk is voor het coördineren van het planproces in grote lijnen. Zelfroosteren levert jouw organisatie dan ook veel mogelijkheden op om flexibeler te zijn.

Slimmer en efficiënter plannen

Een ding waar zelfroosteren een grote impact kan hebben, is de flexibiliteit van jouw bedrijf voor je werknemers. Zo biedt het zowel de werknemer als de organisatie meer flexibiliteit om rekening te houden met de wensen van beide partijen. Op deze manier wordt een werknemer ingepland op momenten die zijn/haar voorkeur genieten en ook de organisatie kan op deze manier de beschikbare capaciteit slimmer en efficiënter inplannen. Met planningssoftware voor zelfroosteren hoeft een planner zich ook niet meer bezig te houden met het up-to-date houden van de planning. Op deze manier stijgt de tevredenheid van je werknemers door de vrijheid die dit met zich meebrengt. Ook wordt het bedrijf aantrekkelijker voor anderen die opzoek zijn naar een nieuwe werkgever.

Onderling gemakkelijk diensten ruilen

Een van de vereisten bij software voor zelfroosteren is het gemakkelijk ruilen van diensten door het personeel. Hiervoor moet de software gebruiksvriendelijk zijn en dus makkelijk te begrijpen zijn voor iedereen binnen de organisatie. Wanneer het personeel weet dat ze hun dienst op elk gewenst moment nog kan wisselen met een collega, geeft dat een gevoel van vrijheid. Verder zorgt zelfroostersoftware ervoor dat het aanpassen van diensten plaats- en tijdonafhankelijk worden. Op ieder moment en op elke plek is er de mogelijkheid om wijzigingen door te voeren in het rooster. Door de optie om via een smartphone of tablet aanpassingen te doen is dit dus makkelijker te doen op elk moment. Dit gemak heeft een positief effect op het welbevinden van het personeel binnen de organisatie. Dé manier om ziekteverzuim binnen jouw bedrijf te reduceren en om de werkomstandigheden te verbeteren.