Ben jij actief als ondernemer? Dan heb je wellicht al meegemaakt dat sommige betalingstermijnen ongekend lang zijn. Sommige bedrijven hanteren een betalingstermijn van bijvoorbeeld 60 of 90 dagen, wat nadelig is voor je cashflow. Om hier iets tegen te doen, kun je een factoring bedrijf inschakelen.
Wat is een factoring bedrijf?
Een factoring bedrijf kun je eigenlijk als een financieringsvorm zien. Dit wordt duidelijk aan de hand van onderstaand voorbeeld:
- Stap 1: je stuurt een factuur naar je klant toe. Van deze klant weet je dat de betaaltermijn 45 dagen bedraagt.
- Stap 2: je stuurt de factuur ook naar het factoringbedrijf toe.
- Stap 3: het factoring bedrijf voldoet de factuur direct aan jou.
- Stap 4: jij ontvangt het geld op je rekening, waarmee je de continuïteit van de cashflow weet te waarborgen.
- Stap 5: de klant maakt het geld van de factuur over naar het factoringbedrijf.
Wat zijn de voordelen van een factoring bedrijf?
Het belangrijkste voordeel is de financiële zekerheid. Je weet simpelweg dat er snel geld binnenkomt. Dit is niet direct vanuit jouw klanten, maar vanuit het factoringbedrijf. Betaalt de klant uiteindelijk laat? Dan heb je met een factoringbedrijf een stok achter de deur. Dit bedrijf wil namelijk de factuur ontvangen; zij zullen dus ook druk uitvoeren op jouw klant om te betalen. Hoe dit precies in z’n werk gaat, is afhankelijk van het soort factoringbedrijf en van de afspraken die jullie onderling maken.
Met dank aan een factoring bedrijf hou je je bedrijf in ieder geval gezond. De cashflow blijft op gang, je kunt inkomende facturen voldoen en je hebt een stuk minder slapeloze nachten. Zelfs als je klanten een lange betaaltermijn aan blijven houden, kom je niet in de problemen. De lange betaaltermijn vang je simpelweg op door een factoring bedrijf in te schakelen.
Verschillende vormen
Tot slot is het goed om te weten dat er verschillende vormen bestaan. De twee belangrijkste vormen zijn de volgende:
- Traditionele factoring: bij deze vorm stuur je automatisch alle facturen door naar het factoringbedrijf. Op deze manier blijft de cashflow altijd op gang.
- American factoring: bij American factoring bepaal je zelf welke facturen je doorstuurt. Alleen als je het geld echt direct nodig hebt, kun je de facturen doorsturen naar het factoringbedrijf. Weet je van bepaalde klanten dat ze altijd netjes op tijd betalen? Dan is het wellicht niet interessant om die facturen door te sturen naar het factoringbedrijf. Op die manier bespaar je geld, aangezien je een dergelijk bedrijf wel voor hun diensten moet betalen.