Home » Ondernemersnieuws » mobiliteit » Wat dekt een all-risk autoverzekering?

Wat dekt een all-risk autoverzekering?

Geplaatst in: mobiliteit, verzekeringen

Wie een auto wil verzekeren, kan uit verschillende verzekeringen kiezen. Eén van de mogelijkheden die je hebt, is WA + Volledig Casco. Deze dekking staat ook wel bekend als all-risk autoverzekering. Wanneer je voor deze verzekering kiest, geniet je van de meest uitgebreide dekking. Omdat dit de meest uitgebreide autoverzekering is, denken sommige mensen dat zowel schade die zij aan (spullen van) anderen aanrichten als schade aan hun eigen auto vergoed wordt. In principe is dit ook het geval, maar er zijn uitzonderingen. Om te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan, lichten we in deze tekst uit wat een all-risk autoverzekering precies dekt.

Dekking van een all-risk autoverzekering

Heb je jouw auto nog niet eerder all-risk verzekerd? Dan kies je hier ongetwijfeld niet direct voor. Logisch, want je wilt wel weten waar je precies voor verzekerd bent. Je bent in ieder geval verzekerd voor schade die je bij anderen aanricht. Het maakt niet uit of het hier om personen of spullen gaat. Daarnaast wordt schade aan jouw auto gedekt. Je kunt bijvoorbeeld bij jouw verzekeraar aankloppen bij schade door brand, diefstal en inbraak, bliksem, storm, hagel of een aardbeving of lawine. Ruitschade wordt eveneens vergoed. Heb je een aanrijding gehad of is jouw auto de dupe geworden van vandalisme? Ook deze schade wordt vergoed als je een all-risk autoverzekering afsluit.

Wat is niet verzekerd?

Zoals je hierboven kon lezen, biedt een allr-isk autoverzekering uitkomst in verschillende situaties. Het is alleen niet zo dat een verzekeraar ook altijd geld uitkeert. Rijd je zonder rijbewijs? Dan hoef je niet bij jouw verzekeraar aan te kloppen om schade vergoed te krijgen. Dit is eveneens het geval als je rijdt onder invloed van drugs of alcohol. Verhuur je jouw auto vanuit winstoogmerk of vervoer je er personen mee? Dan is schade ook niet verzekerd.

Waarin verschilt all-risk van WA + Beperkt Casco?

Een all-riskverzekering staat bij veel verzekeraars ook wel bekend als WA + Volledig Casco. Qua naam lijkt deze manier van verzekeren van jouw auto veel op WA + Beperkt Casco. Toch verschillen beide verzekeringen inhoudelijk van elkaar. Bij WA + Beperkt Casco wordt weliswaar schade aan jouw auto vergoed, maar de dekking is minder uitgebreid dan bij een allrisk autoverzekering. Wanneer je voor deze verzekering kiest, hoef je geen claim in te dienen als jouw auto beschadigd raakt bij een aanrijding. Ook schade door vandalisme valt niet binnen de dekking. Doordat de dekking bij WA + Beperkt Casco minder uitgebreid is, betaal je een lagere premie dan voor een all-risk autoverzekering.

Wanneer verzeker je jouw auto all-risk?

Omdat een all-risk verzekering de duurste autoverzekering is, twijfel je mogelijk of je hiervoor moet kiezen. Om het jezelf een stuk makkelijker te maken, kijk je naar de leeftijd van de auto die je wilt verzekeren. Is de auto jonger dan 6 jaar? Verzeker het voertuig dan all-risk. Wanneer de auto tussen de 6 en 10 jaar oud is, volstaat WA + Beperkt Casco. Voor auto’s ouder dan 10 jaar wordt vaak enkel een WA-verzekering afgesloten.