Home » Ondernemersnieuws » financiën » Wanneer neem je als zzp’er een zakelijke lening en wanneer een persoonlijke lening?

Wanneer neem je als zzp’er een zakelijke lening en wanneer een persoonlijke lening?

Geplaatst in: financiën

Als zelfstandig ondernemer zonder personeel is het vaak zo dat je zakelijke financiën en privéfinanciën in elkaar overlopen. Het vermogen van je onderneming wordt immers door de Belastingdienst gezien als zijnde jouw privévermogen. Je kunt er dus ook persoonlijke aankopen mee financieren. Het roept wel de vraag op wanneer geld lenen in de vorm van een persoonlijke lening moet en wanneer het in de vorm van een zakelijke lening kan zijn. Daar schijnen we in dit artikel wat licht op.

Persoonlijke lening als zzp’er

Zoals de naam al enigszins doet vermoeden, kun je als zzp’er enkel een persoonlijke lening afsluiten als het geld bestemd is voor privé-uitgaven. Het is dus niet mogelijk om een persoonlijke lening in te zetten voor zakelijke investeringen. Kun je geen zakelijke lening krijgen voor een zakelijke investering, dan is het niet mogelijk om ter vervanging een persoonlijke lening af te sluiten voor hetzelfde doel. De kredietverstrekker controleert namelijk wel degelijk waarvoor jij het geld inzet. Bij het afsluiten van je lening moet je een verklaring bestedingsdoel tekenen waarin je aangeeft waarvoor je de persoonlijke lening gaat gebruiken. Wanneer je die voorwaarden breekt, kan de kredietverstrekker het bedrag in kwestie in één keer terugvorderen. Toch is het wel mogelijk dat een bepaalde overlap bestaat in het privé- en zakelijk gebruik van de investering die je met het geld doet. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van een auto die je zowel voor privédoeleinden als zakelijke doeleinden gebruikt. Als de privédoeleinden de hoofdmoot zijn, is een persoonlijke lening mogelijk voor de financiering.

 

Zakelijke lening als zzp’er

Het mag geen verrassing meer zijn dat waar een persoonlijke lening bedoeld is voor privédoeleinden een zakelijke lening strikt bedoeld is voor zakelijke doeleinden. Je gebruikt een zakelijke lening voor investeringen voor je onderneming, of eventueel om een financieel gat te dichten. Het verkrijgen van een zakelijke lening is niet zo eenvoudig, omdat de kredietverstrekker ervan overtuigd moet zijn dat jouw plannen daadwerkelijk voldoende baten opleveren. Het vervelende is dat dit het vaak ook lastig maakt om middels een zakelijke lening een financiering te krijgen voor het opstarten van je onderneming. Als je echter met een goed ondernemingsplan naar een kredietverstrekker gaat, zijn er wel degelijk kansen om voor het starten van je bedrijf een zakelijke lening te krijgen. In de praktijk veel startende zzp’ers echter helaas nog aangewezen op het aanspreken eigen spaargeld of het regelen van een onderhandse lening bij bekenden.

In beide gevallen is er natuurlijk sprake van rente die ervoor zorgt dat je meer geld kwijt bent dan wanneer je de investering wél uit eigen zak zou betalen. Maar dat geld heb je nu eenmaal niet altijd zomaar even klaarliggen, en daarom is het fijn dat geld lenen tot de mogelijkheden behoort.