Home » Ondernemersnieuws » verzekeringen » Wanneer moet je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Wanneer moet je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Geplaatst in: verzekeringen

Ben je zelfstandig ondernemer? Dan is het belangrijk om je goed te verzekeren. Gelukkig kun jij je vandaag de dag voor van alles en nog wat verzekeren. Eén van de verzekeringen die je als ondernemer af kunt sluiten is de zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Omdat het geen verplichte verzekering betreft, sluit lang niet iedere ondernemer hem af. Toch kan deze verzekering wel degelijk handig zijn. Daarom vertellen wij je hier wanneer je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluit.

Zakelijke aansprakelijkheidsverzekering is altijd aan te raden
Sommige ondernemers denken dat zij geen aansprakelijkheidsverzekering nodig hebben. Toch doe je er wel degelijk goed aan om deze verzekering af te sluiten. Waar gewerkt wordt, worden immers fouten gemaakt. Maak je een fout tijdens het werk dat je voor één van jouw opdrachtgevers uitvoert? Dan is de kans groot dat de opdrachtgever jou hiervoor aansprakelijk stelt. De kosten voor het herstellen van deze fout kunnen behoorlijk hoog oplopen. Ben je hier niet voor verzekerd? Dan moet je alles uit eigen zak betalen. Met een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering is dit niet nodig.

Waar ben je precies voor verzekerd?
Voordat je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluit, wil je ongetwijfeld weten waar je precies voor verzekerd bent. Kort door de bocht ben je met deze verzekering verzekerd voor letselschade aan anderen en schade aan spullen van anderen. Het maakt overigens niet uit of de schade door jou zelf veroorzaakt wordt of door iemand die voor jou aan het werk is. Je verzekert bovendien letselschade aan mensen die voor jou werken. Verder ben je verzekerd voor:

– Schade die je veroorzaakt tijdens jouw werkzaamheden.
– Schade die wordt veroorzaakt door producten die je importeert, maakt of verkoopt.
– Schade aan spullen van een ander die je huurt of gebruikt.
– Schade die een medewerker oploopt door een bedrijfsongeval, een beroepsziekte of door beschadiging aan zijn/haar spullen.

Aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers
Als zzp’er ben je ongetwijfeld extra alert op fouten. Daarom vind je het misschien overbodig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Toch is een aansprakelijkheidsverzekering zzp wel degelijk de moeite waard. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Zo kun je op locatie bij de klant bijvoorbeeld iets kapot maken. Met een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering ben je gedekt voor dergelijke ongelukken. Verwacht niet dat een particuliere aansprakelijkheidsverzekering uitkomst biedt, want dat is namelijk niet het geval.

Overweeg ook beroepsaansprakelijkheid te verzekeren
Wie een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluit, kan zich aanvullend verzekeren voor beroepsaansprakelijkheid. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzeker je schade als gevolg van een beroepsfout of verkeerd advies. Dit is vooral handig als jouw beroep bepaalde risico’s met zich meebrengt. Ben je bijvoorbeeld advocaat of maak je constructieberekeningen voor (grote) bouwwerken? Dan doe je er goed aan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Je verzekert dan namelijk financiële schade bij jouw opdrachtgever(s) die het gevolg is van een beroepsfout waarvoor jij aansprakelijk bent. De kosten voor het herstellen van deze schade hoef je zodoende niet uit eigen zak te betalen.