Home » Ondernemersnieuws » financiën » Wanneer zijn de kosten voor een AOV aftrekbaar van de belasting?

Wanneer zijn de kosten voor een AOV aftrekbaar van de belasting?

Geplaatst in: algemeen, financiën

Wanneer je zzp’er of ondernemer bent, moet je je waarschijnlijk ook verzekeren. Wist je dat veel van de kosten van deze verzekeringen aftrekbaar zijn? Bijvoorbeeld voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Voor wie dit geldt en onder welke voorwaarden leggen de kenners van Centraal Beheer Achmea hieronder voor u uit.

Als zelfstandig ondernemer of zzp’er kun je de AOV-premie aftrekken van de inkomstenbelasting die je jaarlijks moet betalen. Dat is mooi, omdat de premie van een AOV flink op kan lopen! Nu we het er toch over hebben: een eventuele uitkering bij arbeidsongeschiktheid is belast. Je zult over zo’n uitkering dus belasting moeten betalen. Houd hier rekening mee bij het bepalen van het bedrag dat je wilt verzekeren. Daarover lees je straks meer.

De AOV-premie is fiscaal aftrekbaar

Betaal je premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Dan krijg je aan het begin van het nieuwe jaar een overzicht van de AOV-verzekeraar. Hierin staat hoeveel premie je hebt betaald. Een deel daarvan krijg je terug via de inkomstenbelasting. Dit doe je door de AOV-premie af te trekken van het ‘inkomen uit werk en woning’ (box 1). De AOV-premie hoort dus bij de fiscaal aftrekbare kosten.

Voor wie is de AOV-premie fiscaal aftrekbaar?

Voor zzp’ers en eigenaren van een eenmanszaak en firmanten in een VOF of CV geldt dat zij ondernemer voor de inkomstenbelasting (IB-ondernemer) zijn. Dan is de premie die ze betalen voor de AOV fiscaal aftrekbaar.

Een voorbeeld:

Je hebt een jaarinkomen van € 40.000,-. Over het inkomen betaal je 42% inkomstenbelasting.

Daarnaast betaal je € 200,- premie per maand voor je arbeidsongeschiktheidsverzekering. Omdat de premie fiscaal aftrekbaar is, mag je het jaarbedrag (200 x 12 maanden = € 2400,-) aftrekken van het inkomen dat je opgeeft in box 1.

Je betaalt dus geen inkomstenbelasting over € 40.000,-, maar (vanwege de premieaftrek) over € 37.600,- per jaar.

In bovenstaand voorbeeld krijg je dus 42% van de betaalde AOV-premie terug. En betaal je netto geen € 200,- maar € 116,- premie per maand. Bij een werkweek van 36 uur kost de arbeidsongeschiktheidsverzekering dan € 0,80 per uur. Handig om te weten als je nadenkt over een arbeidsongeschiktheidsverzekering en twijfelt over de hoge premie.

Belastingen bij arbeidsongeschiktheid

Raak je arbeidsongeschikt, dan is de uitkering die je ontvangt van de verzekeraar belast. Deze ‘loonbelasting’ houdt de verzekeraar in en wordt direct afgedragen aan de Belastingdienst. Als je arbeidsongeschikt raakt, ontvang je dus minder dan het verzekerde bedrag, omdat hierover nog belasting moet worden betaald. Houd hier rekening mee bij het bepalen van het bedrag dat je wilt verzekeren. Het verzekerd inkomen dat op je polis blad staat is dus een bruto bedrag.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een directeur-grootaandeelhouder (DGA)

Ben je directeur-grootaandeelhouder (DGA) en in loondienst van jouw eigen BV of heb je een NV of stichting? Dan kun je jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering ook via je bedrijf of stichting afsluiten. Het bedrijf of de stichting kan dan niet de begunstigde zijn. De begunstigde is degene die bij arbeidsongeschiktheid de uitkering ontvangt. Sluit je een AOV af voor het geval jij arbeidsongeschikt raakt, dan ben jij dus de begunstigde.

Let op! Betaalt de BV of NV de premie voor de AOV? Dan kan de curator bij een faillissement de uitkering opeisen.

Sluit je een arbeidsongeschiktheidsverzekering via je bedrijf? Dan is het belangrijk dat je weet wat de risico’s zijn. Als het namelijk slecht gaat met de zaken en jouw BV gaat failliet, dan heb je hoogstwaarschijnlijk geen arbeidsongeschiktheidsverzekering meer. Ook een uitkering via de BV gaat dan verloren. Wil je dit voorkomen, sluit dan privé een verzekering af. Laat je dus goed informeren wanneer je een AOV wil afsluiten.