Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Waarom zelf pensioen opbouwen als ondernemer: 5 redenen

Waarom zelf pensioen opbouwen als ondernemer: 5 redenen

Geplaatst in: algemeen

De laatste tijd wordt er veel gesproken over pensioenen en het opbouwen daarvan. Ook als ondernemer zal je aan je toekomst moeten denken. Je bouwt natuurlijk een onderneming op, of verder uit, om daar geld mee te genereren. Een pensioen of andere spaarregeling, zorgt voor zekerheid. Wil je wijzer worden over je pensioen, lees dan hieronder 5 redenen om zelf te zorgen voor een ‘appeltje voor de dorst’.

1. Nederland vergrijst

Gelukkig worden we als mensheid steeds ouder. De gemiddelde leeftijd van overlijden wordt steeds hoger. Los hiervan worden er per gezin steeds minder kinderen geboren. Dit neemt ieder jaar weer af, en het aantal gepensioneerden neemt juist toe. Deze grotere wordende groep moet in eerste instantie betaald worden vanuit hun pensioenfonds. De AOW-leeftijd wordt langzaamaan opgeschoven, door de hogere leeftijd van de mens is dit logisch. Maar als je eerder wil stoppen moet je wel een steeds langere periode overbruggen.

2. Starters op de arbeidsmarkt

Als je de huidige jeugd vergelijkt met die van de vorige eeuw, dan valt het op dat veel meer jongeren lang door studeren. Dit zijn dus jongeren die later deelnemen aan het arbeidsproces. Omdat deze generatie de sociale lasten moet opbrengen voor een steeds grotere groep gepensioneerden, is het aandeel voor deze sociale last, per werkende groter aan het worden.

3. Situatie pensioenfondsen

De ondernemingen die deze fondsen beheren, zien dus structureel hun inkomsten uit de pensioenbijdragen afnemen. De inkomens van de werkende Nederlander is door jarenlange overvloed, hard gestegen. Dus de premieopbrengsten zijn verveelvoudigd. Maar die toename is hard minder geworden. Onder andere door een hoge werkloosheid. En de uitgaven van de fondsen aan gepensioneerden neemt alleen maar toe. Omdat mensen steeds ouder worden, moeten ze ook steeds meer uitkeren per deelnemer. Dit zorgt natuurlijk voor een probleem in geldstroom. De trend is inmiddels dat de pensioengerechtigde leeftijd hoger wordt. Daarnaast worden de premies hoger, en die moet iedere werknemer moet afdragen. Dit biedt jou geen zekerheid voor je oude dag.

4. Onzekere economie

Een pensioenfonds genereert ook inkomsten uit het beleggen van het ingelegde geld. Met name in de vorige eeuw, zijn de fondsen schatrijk geworden. Nu echter de beleggingswereld niet meer zo stabiel is, zijn er steeds vaker beleggingen die minder goed uitpakken. Om dit soort risico`s te vermijden kiezen de fondsen voor de meer stabiele beleggingen. Deze leveren wel minder op maar omdat de risico`s kleiner zijn, is dit aantrekkelijker. Kortom de pensioenfondsen gaan langzamerhand de hand op de knip houden.

Daarnaast is door de huidige situatie je onderneming ook blootgesteld aan allerlei risico`s. Wie zegt dat je onderneming over tientallen jaren nog steeds winstgevend is.

5. Stijgende AOW-leeftijd

Omdat wij allemaal steeds ouder worden, is de overheid ook voor een steeds langere periode geld kwijt aan onze AOW. Om deze reden is de overheid genoodzaakt om de AOW-leeftijd steeds verder op te schuiven. Het nadeel voor ons is dus dat als we op tijd willen stoppen met werken, we een steeds langere periode met eigen middelen moeten overbruggen. Zoals gezegd geldt dit ook voor de pensioengerechtigde leeftijd. Dus eerder stoppen kan alleen nog maar met eigen middelen.

De bovengenoemde redenen zijn niet niks. Het raakt ons allemaal. Daarom is het zo belangrijk dat je zelf aan een vorm van een oudedagsvoorziening zorgt. Een pensioenspaarregeling is dan een uitkomst. Ga eens met je boekhouder en/of bank in gesprek wat voor jou een geschikte regeling is.