Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Waarom persoonlijke beschermingsmiddelen zo belangrijk zijn tijdens werkzaamheden

Waarom persoonlijke beschermingsmiddelen zo belangrijk zijn tijdens werkzaamheden

Geplaatst in: algemeen

Afhankelijk van het beroep dat je uitoefent, ben je hierop gekleed. Bij verschillende soorten beroepen is het erg belangrijk om zowel werkkleding als persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen tijdens je werkzaamheden. Zo kun je denken aan onder andere werkbroeken, werkschoenen, HCCCP kleding, gezichtsbescherming en gehoorbescherming.

Al deze items zijn echter nog lang niet alle werkkleding of persoonlijke beschermingsmiddelen die te gebruiken zijn tijdens het uitoefenen van jouw werk. Waarom persoonlijke beschermingsmiddelen juist zo belangrijk zijn? Daar vertellen we je hier graag meer over.

Wanneer het om persoonlijke beschermingsmiddelen gaat, is het voor veel mensen duidelijk wat hiermee bedoelt wordt. Namelijk: het bieden van bescherming tijdens werkzaamheden. Wanneer jij jouw werkzaamheden uitvoert, moet dat namelijk in prettige omstandigheden kunnen waarbij risico’s zo klein mogelijk worden gehouden.

We willen ons lichaam beschermen op een zo goed mogelijke manier waarbij we prettig kunnen werken. Zo is het uiterst belangrijk om ervoor te zorgen dat jij je gehoor en ogen beschermt in de werkplaats. Je moet er immers je hele leven nog mee. Uiteraard hangt het af van jouw werkzaamheden welke persoonlijke beschermingsmiddelen jij dient te dragen tijdens het werk.

Het verkleinen van risico’s tijdens het werken

Wanneer je PBM’s draagt, bescherm je je lichaam en verklein je risico’s op letsel. Zo kun je denken aan het dragen van werkschoenen met stalen neus of het dragen van werkhandschoenen. Ze geven je meer grip tijdens je werkzaamheden en zorgen er tegelijkertijd voor dat je voeten en handen beschermt worden. Veiligheid op de werkvloer is erg belangrijk, niet alleen voor jou.

Wanneer jij goed voorbereid met jouw werkzaamheden bezig bent én daarbij de juiste kleding en PBM’s draagt, zal je zelf bijvoorbeeld niet snel iets laten vallen, jezelf bezeren of ongelukken veroorzaken. Hierdoor bescherm jij je collega’s ook een beetje tijdens de werkzaamheden.

Soorten persoonlijke beschermingsmiddelen

Er zijn tal van soorten persoonlijke beschermingsmiddelen te verkrijgen. Zo kun je denken aan een gehoorbescherming, een helm, handschoenen, een veiligheidsbril of bijvoorbeeld een bitje. Maar daarnaast vallen goede werkkleren indirect ook onder persoonlijke beschermingsmiddelen.

Zo kun je denken aan kleding die brandvertragend of juist vloeistofdicht is, werkkleding die speciaal gemaakt is voor erg lage temperaturen of juist HACCP kleding. Welke werkzaamheden jij ook uitvoert, er zijn altijd geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen voor jou.

Zijn persoonlijke beschermingsmiddelen altijd nodig?

Hier kunnen we kort en krachtig over zijn: het antwoord is nee. Niet bij ieder beroep is het nodig om persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen. Wanneer jij bijvoorbeeld een kantoorbaan hebt, zijn een veiligheidsbril, helm of werkschoenen met stalen neuzen overbodig. Het is vooral erg belangrijk om te bepalen wat de risico’s zijn tijdens jouw werk en waar de specifieke situatie om vraagt.

Wanneer je dit goed hebt bestudeerd, weet jij zeker wat er wel of niet nodig is tijdens de werkzaamheden die jij uitvoert. Het gaat erom dat jij op een prettige en veilige manier jouw werk kan doen. Uiteindelijk is dat wat PBM’s moeten doen!

Waarom zijn persoonlijke beschermingsmiddelen onmisbaar?

Wanneer jij een bepaald beroep uitoefent kan het zijn dat het gebruiken van PBM’s nodig of onmisbaar is. Werk jij als kok in de Horeca? Dan weet jij als geen ander hoe belangrijk het is om de juiste kledij te dragen. Werk jij in de bouw? Dan zijn werkbroeken én een helm helemaal onmisbaar. Maar ook op andere vakgebieden is het dragen van werkkleding vaak erg belangrijk en zijn PBM’s onmisbaar.

Wanneer je gebruik maakt van persoonlijke beschermingsmiddelen en werkkleding, is het wel uiterst belangrijk dat het goed en prettig zit. Wanneer een oogbescherming te los zit, werkt dit in je nadeel. Ook wanneer je kleding in een te grote of kleine maat draagt kan dit je werkzaamheden in de weg zitten. Het is namelijk belangrijk dat je bewegingsvrijheid hebt. Wanneer jij je goed en comfortabel kunt bewegen en de persoonlijke beschermingsmiddelen prettig zitten, voorkom je gevaren tijdens je werkzaamheden.

Persoonlijke beschermingsmiddelen kopen

Wil jij tijdens je werkzaamheden graag gebruik maken van PBM’s? Snappen we! Je moet namelijk zonder gevaren en risico’s je werk op een prettige manier kunnen uitvoeren. Gelukkig is dit zo gepiept. Je besteld je werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen namelijk gemakkelijk en snel bij Workwear4all! Groot, klein, man of vrouw, in dit uitgebreide assortiment vind je alles wat je nodig hebt om prettig en veilig te kunnen werken.