Home » Ondernemersnieuws » personeelszaken » Waarom krijgt een werknemer een transitievergoeding

Waarom krijgt een werknemer een transitievergoeding

Geplaatst in: personeelszaken

Indien een werknemer ontslagen wordt, kan deze in aanmerking komen voor een transitievergoeding. Een transitievergoeding is een soort ontslagvergoeding, waarbij de ex-werknemer na een ontslag een vergoeding zal ontvangen om de werkloze periode te kunnen bekostigen.

Er zijn echter enkele situaties waarin een werknemer geen recht heeft op een transitievergoeding. Voorafgaand aan dit artikel is het verstandig om na te gaan of jij daadwerkelijk recht hebt op een transitievergoeding in jouw situatie. In dit artikel behandelen wij om welke redenen ontslagen werknemers een transitievergoeding ontvangen. Welke denkwijze zit hierachter?

De reden van een transitievergoeding

Een transitievergoeding is niet zomaar bedacht. Achter deze vergoeding zit uiteraard een strategie. De transitievergoeding is bedoeld om ex-werknemers verder te helpen in zijn of haar loopbaan. Dit wilt betekenen dat de ex-werknemer, dankzij de transitievergoeding, de kans krijgt om een studie te starten of een nieuwe baan te vinden.

Waarvoor kan ik de vergoeding gebruiken?

De transitievergoeding is bedoeld om een ex-werknemer nieuwe kansen te bieden. Dankzij de transitievergoeding kan het immers mogelijk worden om jezelf bijvoorbeeld te laten omscholen om jouw kans op een nieuwe baan te vergroten. Het is echter aan jou waar jij de vergoeding voor gebruikt. Indien jij de vergoeding voor andere doeleinden wilt gebruiken, is dit mogelijk.

Wie betaalt mijn transitievergoeding?

De transitievergoeding is een financiële vergoeding die jij, na het ontslag, zal ontvangen van jouw werkgever. De werkgever heeft immers besloten om jouw contract niet te verlengen of jou te ontslaan. Het gebeurt nog regelmatig dat de werkgevers de belofte niet nakomen, waardoor het belangrijk is dat jij weet in welke situaties jij recht hebt op een transitievergoeding.

De transitievergoeding berekenen

Er zijn diverse manieren om een transitievergoeding te berekenen. Deze berekening kun jij handmatig uitvoeren, maar er zijn momenteel ook talloze websites waarop jij jouw transitievergoeding kunt berekenen.