Home » Ondernemersnieuws » mobiliteit » Waarom jongere een hogere premie betalen voor hun autoverzekering?

Waarom jongere een hogere premie betalen voor hun autoverzekering?

Geplaatst in: mobiliteit, verzekeringen

autolease-importYes! Je hebt je rijbewijs gehaald en nu kan je eindelijk die auto kopen waar je al zo lang van droomt. Maar wat komt er allemaal kijken bij een eigen auto en waar moet je allemaal opletten? Een van de grootste zaken waar je naar moet kijken is een autoverzekering. Waar sluit je die af en welke polis moet je kiezen voor je autoverzekering? Hoe is het nou mogelijk dat je meer betaald als jongere voor een autoverzekering? Lees verder!

Welke autoverzekering kun je kiezen?

Er bestaan verschillende soorten autoverzekeringen. Je hebt de WA autoverzekering, Beperkt Cascoverzekering en de All Risk autoverzekering. De verschillen zijn bepalend voor de prijs van de premie. Je bent met de All Risk autoverzekering, zoals de naam het al zegt, tegen alle risico’s verzekerd. Met een Beperkt Cascoverzekering ben je voor een aantal dingen verzekerd, maar niet voor alles. Daarnaast ben je met een WA autoverzekering alleen verzekerd voor schade die jij met jouw auto aanricht bij anderen. Je kunt bij verschillende autoverzekeraars offertes bekijken en een polis uitzoeken die het beste bij je past.

Waar hangt de premie van een autoverzekering vanaf?

De premie die je voor een autoverzekering betaald wordt vanuit verschillende aspecten opgesteld. Denk hierbij aan welk type auto je rijd, hoe lang je je rijbewijs al hebt, hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd, in welke postcode je woont, het aantal kilometers wat je per jaar rijd en nog een aantal dingen. De autoverzekeraars nemen al deze punten mee en maken hieruit een berekening die zij geschikt vinden voor de autoverzekering. Vervolgens zul je deze premie voor je autoverzekering maandelijkse moeten betalen. Het kan dus zijn dat de ene verzekeraar een ander maandbedrag heeft dan de andere verzekeraar. Daarom is het een goed idee om verzekeraars te vergelijken om de beste autoverzekering te kiezen.

Waarom betalen jongeren zoveel voor een autoverzekering?

Eigenlijk heel simpel: het zijn jongeren. De kans is heel groot dat er nog geen schadevrije jaren zijn, dat ze net hun rijbewijs hebben gehaald en nog niet echt ervaring in het verkeer hebben opgedaan. Dit zijn allemaal factoren die verzekeraars meenemen in de berekening. Omdat jongeren een grotere kans hebben om schade te maken aan andere of aan henzelf, betalen ze een hogere premie. Eigenlijk heel oneerlijk hoor ik je denken maar het is ook wel logisch. Hoe meer ervaring je in het verkeer hebt, hoe kleiner de kans is dat je schade maakt. Jongeren zijn dus een risicovolle doelgroep voor verzekeraars. Om deze reden is de autoverzekering voor jongeren hoger.

Hoe kun je een zo goedkoop mogelijke autoverzekering krijgen?

Kijk goed naar de verzekeraar waar je een autoverzekering wilt afsluiten. Zorg ervoor dat je alle polisvoorwaarden goed doorleest. Kijk ook goed naar wat voor type auto je kiest voordat je een autoverzekering afsluit. Het kan namelijk van invloed zijn op jouw polis als je voor een auto kiest die al iets ouder is en zuiniger rijdt. Kijk als laatste elk jaar naar de autoverzekeringen. Je zult namelijk een lagere premie betalen naarmate je meerdere schadevrije jaren opbouwt.