Home » Ondernemersnieuws » administratie » Waarom je als ondernemer baat hebt bij een accountant

Waarom je als ondernemer baat hebt bij een accountant

Geplaatst in: administratie

Wel of geen accountant inschakelen als ondernemer? Dat is een kwestie waar nog wel eens over getwijfeld wordt. Zeker bij startende en kleine ondernemers kan het een dilemma zijn omdat de kosten die daarbij komen kijken vaak een extra grote rol spelen. Toch kunnen we genoeg redenen noemen waarom je wel een accountant zou in moeten schakelen, hoe groot of klein je bedrijf ook is.

 Er komen een hoop zaken kijken bij een eigen onderneming. Waaronder de administratie. Je bent immers verplicht om btw-aangifte te doen en daarnaast is het ook gewoon prettig en noodzakelijk om inzicht te hebben in je financiële zaken.

 1. Meer tijd voor ondernemen, minder kopzorgen
  Als ondernemer wil je natuurlijk al je tijd steken in… jawel: ondernemen! Het is dan ook logisch als je het eigenlijk veel te druk hebt – of gewoon geen zin hebt of er geen kennis van hebt – om je bezig te houden met de boekhouding. Zeker wanneer je lange dagen maakt wil je hier niet ook nog in de avonduren of in het weekend mee bezig zijn. En het afschuiven op je partner of een ander familielid? Daar zit hij of zij waarschijnlijk ook niet op te wachten. Wanneer je een accountant inschakelt hoef je je hier niet meer druk om te maken en kun je je volledig richten op het ondernemen! Meer tijd, minder kopzorgen dus!
 2. Het voorkomen van onnodige boetes
  Zeker wanneer het allemaal nieuw voor je is, of wanneer het je interesse niet heeft kan het topic belastingen snel een complexe uitdaging worden. Je wilt niet wachten om hulp in te roepen nadat je een brief hebt gekregen van de Belastingdienst, waarin staat dat je achterloopt met de belastingbetalingen van jouw bedrijf.Als je deadlines hebt gemist of per ongeluk te weinig hebt betaald omdat jouw administratie niet in orde was, kan het fijn zijn als er een accountant met je meekijkt én meedenkt. Hoe langer je wacht, hoe meer fouten er kunnen ontstaan en hoe meer werk het kost om de fouten te herstellen.
 3. Inzicht in betrouwbare financiële gegevens
  Als jouw administratie niet in goede staat verkeert, zul je de impact op verschillende aspecten van je bedrijf gaan voelen. Fiscale fouten (en de gevolgen daarvan) kunnen lastig zijn om mee om te gaan, maar dat is niet het enige probleem. Zonder een nauwkeurig inzicht in de financiële situatie van jouw bedrijf, wordt het moeilijk om belangrijke strategische beslissingen te nemen.
 4. Zelf bepalen wat je uitbesteedt
  Je kunt zelf bepalen in hoeverre je je financiële administratie uitbesteedt. Zo kun je een accountant inhuren om de gehele boekhouding uit te voeren, maar je kunt een accountant ook inhuren voor alleen advies, financieel inzicht en opstellen van fiscale aangiften. Wat je uitbesteedt is dus helemaal aan jouzelf.

Op zoek naar een accountant voor jouw bedrijf? Kijk eens bij 216 Accountants, met betrouwbare accountantskantoren door heel Nederland. Van een accountantskantoor in Breda tot Enschede en van Heerlen tot Den Haag, Amstelveen,  Harmelen én Zwolle.